Home Eten&Drinken Stamgasten willen Café De Druif door de crisis helpen

Stamgasten willen Café De Druif door de crisis helpen

0

Een van de oudste café’s van Amsterdam is De Druif op het Rapenburgerplein. Door de coronacrisis heeft uiteraard ook De Druif het zwaar. ‘Daarom willen we geld ophalen, zodat we dit Amsterdamse monument de crisis door kunnen helpen’, laat Lieuwe van Albada weten. Samen met een aantal mensen is hij een crowdfunding gestart. 

Vierhonderd jaar geleden dronken zeelieden bij De Druif hun kopstootjes. Nu is het nog steeds een kroeg die gespecialiseerd is in jenevers, met veel verschillende soorten op het menu. Maar een zeer uitgebreide bierkaart is er ook. Het decor bestaat uit kleine vaten opgesteld waaruit vroeger de jenever getapt werd en in plaats van muziek luister je naar het geluid van kletsende stamgasten. De Druif is een plek waar iedereen welkom is: van stamgasten tot toeristen en van arme studenten tot rijke zakenmensen. Bij De Druif naar binnen lopen is als terug in de tijd gaan. Met de crowdfunding wil moet het mogelijk zijn dat De Druif straks weer open kan.

De Druif aan het Rapenburgerplein zou het oudste café van Amsterdam te zijn. Maar dat scheelt niet veel. De likeurdistilleerderij De Druif dateert uit 1585, vanaf 1631 zou er een café in het pand gevestigd zijn. Het zou ooit de stamkroeg van Piet Hein en zijn bemanning zijn geweest. Dat is historisch gezien niet juist. Op de kaart van Balthasar Florisz. van Berckenrode uit 1625 is op de locatie aan het Rapenburgerplein geen bebouwing aangegeven. Op Van Berckenrodes kaart uit 1647 is De Druif wel afgebeeld. Het jaar 1585 valt dus af, maar 1631 is dus wel een mogelijke begindatum, maar dan ook weer niet als stamkroeg van Piet Hein, want die was toen al overleden. Het oudste café van Amsterdam blijkt Café Karpershoek op de Martelaarsgracht te zijn. Het startte in 1606 als een herberg aan het IJ voor de zeelui van de VOC. Een tiental jaren dus voor De Druif z’n eerste gasten ontving.

Crowdfunding