Tijdens de Open Monumentendag kun je in Amsterdam 53 monumenten bezoeken met een (gratis!) rondleiding, of er is vrije inloop. Acht van die monumenten zijn te vinden in Oost. Leuk om dicht bij huis monumenten te (her)ontdekken en daarna monumenten ergens anders in de stad te bezoeken.
De monumenten die gratis hun deuren openen tijdens Open Monumentendag Amsterdam laten zien hoe je op verschillende manieren naar duurzaamheid kunt kijken. Denk daarbij aan hergebruik van materialen en herbestemming, isolatie, waterbeheer, verhoging van comfort en verwarmen van monumenten. Tijdens het weekeind van zaterdag 10 en zondag 11 september zijn niet alleen monumenten te bezoeken, maar is er ook een origineel programma met lezingen, rondleidingen door juniorgidsen en nog veel meer.
In Oost kun je kiezen uit acht Open Monumenten waar je de tocht kunt starten. In het programmaboekje van de Open Monumentendag vind je deze en alle andere monumenten.
Start je Open Monumentendag bij Mike’s Badhuistheater op het Boerhaaveplein
Dit voormalige gemeentebadhuis in de stijl van de Amsterdamse School is in 1920 ontworpen door A.J. Westerman van de Dienst der Publieke Werken. Vrijwel niemand had in deze tijd thuis een badkamer. Oorspronkelijk waren er gescheiden
ingangen voor mannen en vrouwen. In de jaren 1980 is het dan onnodig geworden badhuis verbouwd tot cultureel centrum en community theater.
Op zondag het kinderkunstprogramma ‘Street Art Festival’ door het Badhuis Atelier.
Start je Open Monumentendag bij Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69
De Sefardische koopmansfamilie De Pinto vluchtte voor de Spaanse Inquisitie uit Portugal en belandde via Antwerpen in Amsterdam. Achter de classicistische zandstenen gevel uit 1680 gaan twee oudere woonhuizen schuil. In 1971 wisten buurtbewoners, krakers en monumentenbeschermers de sloop van het sterk vervallen pand te voorkomen. Nu huist er een cultureel-literair centrum.
Op zondag om 13.30 en 15.30 uur concert door fluitiste Eleonore Pameijer en zangeres Irene Maessen met Joodse en Jiddische liederen.
Start je Open Monumentendag bij Mediamatic en Sluisdeurenloods, Dijksgracht 6
De volledig houten loods is eind 19e eeuw gebouwd voor de constructie en reparatie van de sluisdeuren van Amsterdam. Oorspronkelijk waren de beide kopzijden open. In 1957 moest de loods wijken voor de bouw van de IJ-tunnel en is hij naar deze locatie verplaatst. De huidige gebruiker, Stichting Mediamatic, beweegt zich op het snijvlak van kunst, biotechnologie en natuur.
Start je Open Monumentendag bij NACO-huisje, De Ruijterkade 11
In 1919 ontworpen door La Croix als kantoor van de binnenvaartrederij Koppe, is dit markante gebouwtje een mix van Amsterdamse Schoolarchitectuur en Indonesische invloeden. Dat laatste spreekt onder meer uit de plaatsing op palen en de gebogen nok die uitloopt in een spitse punt. Onlangs gerestaureerd door Stadsherstel, zal het gaan fungeren als opstapplaats voor museumbezoek over het water.
Start je Open Monumentendag bij het Marineterrein, Kattenburgerstraat 5
Sinds 1655 lagen hier de werven van de Admiraliteit, later de Koninklijke Marine. Het ommuurde terrein was eeuwenlang ontoegankelijk voor gewone burgers, maar een groot deel is sinds het openen van de poort in 2015 het domein van innovatieve en creatieve ondernemers, onderwijsinstellingen en horeca.
Om 13.00 en 15.00 uur rondleidingen. Op zaterdag om 14.00 uurtour langs Living Lab, experimenten & RoBoat, workshop door AMS Institute, Podcast ‘Ziel van het Marineterrein’ via de QR-code.
Start je Open Monumentendag bij de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1
Ingewijd in 1671, was dit de vierde speciaal voor de protestantse eredienst gebouwde grote kerk in Amsterdam. Het ontwerp van Daniel Stalpaert is uitgevoerd door Adriaan Dortsman. De preekstoel is nog uit de bouwtijd. De kerk is op initiatief van
omwonenden gered van sloop en in 1984 gerestaureerd. Stadsherstel maakt een herbestemmingsplan met ook een buurtfunctie.
Muziek in de kerk, vrije inloop. Zaterdag 14.00 tot 14.45 uur ‘Oud hout geeft geheimen prijs’, de bouwgeschiedenis van de Oosterkerk en andere Amsterdamse monumenten door oud-stadsbouwhistoricus Gabri van Tussenbroek (RCE)
Start je Open Monumentendag bij de Van Gendthallen, Oostenburgervoorstraat 101
In 1897 liet de Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel hier drie enorme fabriekshallen bouwen. Aanleiding was een Zuid-Afrikaanse  mammoetorder van 40 locomotieven en 400 goederenwagons. In 1903 en 1905 werden twee hallen bijgebouwd. De voormalige industriekathedralen worden nu duurzaam gerenoveerd ten behoeve van innovatieve en creatieve ondernemers.th
Start je Open Monumentendag bij Loods6, KNSM-laan 143
Dit bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie was ooit de bagagehal van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij, die van 1903 tot 1979 een groot deel van dit gebied in gebruik had. In de jaren 1980 werd het pand gekraakt, en eind jaren 1990 getransformeerd tot creatief verzamelgebouw, met onder ander studio’s, exporuimte, galeries en winkels.
Zondag expositie
Het programmaboekje van de Open Monumentendag