Op woensdag 6 juni kun je naar het stemlokaal om te stemmen op een van de kandidaten voor de Europese Parlementsverkiezingen. Het gaat over de oorlog in Oekraïne, immigratie, klimaat en de stand van de (Europese) democratie. Wat staat er eigenlijk op het spel? Krijgen we een ruk naar rechts? Je kunt je licht opsteken bij verschillende bijeenkomsten.
Politiekcafé van Stadsdorp KNSM
Stadsdorp KNSM belooft op 2 juni een open gesprek met experts én de zaal. Aanwezig zijn Pieter Klok, de hoofdredacteur Volkskrant, Tim de Wit van VPRO Bureau Buitenland op Radio 1 en Peter Kanne, verkiezingsonderzoeker Ipsos I&O. Vragen kun je vooraf naar Stadsdorp KNSM of – als er voldoende ruimte is – ter plekke stellen. Het politiek café wordt georganiseerd door Stadsdorp KNSM in samenwerking met Peter Kanne van Ipsos I&O en Cees Reus van café Fosco. Je bent welkom op zondag 2 juni om 16.00 uur in Café Fosco, Rietlandpark 373.
Meld je aan (spontane inloop mogelijk) en stel vragen via: [email protected]
www.stadsdorpknsm.nl/activiteit | www.fosco.amsterdam
Jongerendebat in Pakhuis de Zwijger
Pakhuis de Zwijger organiseert op 30 mei het Grote Jongeren Europa debat.Tijdens deze avond gaan zeven vooraanstaande politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat over de toekomst van Europa. Belangrijke thema’s zoals klimaat, defensie, economie, natuur en democratie zullen aan bod komen.
Tijdens het debat gaan jonge kandidaten en vertegenwoordigers van hun jongerentak met elkaar in debat over de toekomst van Europa. Onder leiding van Jochem Jordaan, oprichter van de Kiesmannen, gaan de VVD, D66, CDA, PvdA/Groenlinks, NSC, BBB en Volt met elkaar in debat over de belangrijkste thema’s van deze Europese verkiezingen.
Meer info over het Jongerendebat in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179
De verkiezingen voor het EU-Parlement begrijpen bij Crea
Op maandag 3 juni om 19.00 uur kun je je aansluiten bij SIB-Amsterdam’s Comité voor Intellectuele Activiteiten CREA Hall voor een verkenning van de komende EU-parlementsverkiezingen. Duik in de fijne kneepjes van de EU-politiek en de betekenis van deze verkiezingen voor de toekomst van Europa.
Terwijl de EU zich voorbereidt op parlementsverkiezingen, gonst het politieke landschap van verwachting en debat. Ga met ons mee terwijl we de belangrijkste kwesties onderzoeken die op het spel staan en de mogelijke implicaties voor het Europese bestuur in een cruciaal jaar voor de mondiale democratie.
Kom op 3 juni naar een verhelderende avond gewijd aan het ontrafelen van de complexiteit van de parlementsverkiezingen in de EU en hun impact op de toekomst van de Europese Unie.
Deze bijeenkomst is op maandag 3 juni in Crea, Nieuwe Achtergracht 170 en begint om 19.00 uur. De voertaal is Engels.
Het Europese energie-verkiezingsdebat
Nederland en de Europese Unie hebben te maken met een ‘importkloof’: we zijn zeer afhankelijk van de import van fossiele energie, vaak uit landen met autoritaire regimes. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de hoogte en de onvoorspelbaarheid van de energierekening van mensen en bedrijven, het maakt Europa ook geopolitiek kwetsbaar. Dit debat gaat over het Europese energiebeleid, en in het bijzonder over de uitdaging om onze afhankelijkheid van de import van fossiele energie te verminderen en onze strategische autonomie te versterken. Kandidaat-Europarlementariërs voeren een inhoudelijk debat over de toekomst van het Europese energiebeleid.
Meer info over het energie-verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179
Hoe zit het met de verkiezingen voor het Europees Parlement?
Om de vijf jaar kiezen de inwoners van de Europese Unie de leden van het Europees Parlement. Deze leden nemen beslissingen die invloed hebben op je dagelijks leven. Bijvoorbeeld over werkgelegenheid, gezondheidszorg, veiligheid en klimaat. De verkiezing voor het Europees Parlement is dit jaar op donderdag 6 juni.
Je stemt op iemand die zich verkiesbaar heeft gesteld. Deze kandidaat is lid van een Nederlandse politieke partij en vertegenwoordigt de ideeën en standpunten van deze partij. In totaal komen na de verkiezing 720 volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. 31 leden komen uit Nederland. De Nederlandse leden werken samen met leden van andere landen. Ze vormen fracties in het Europees Parlement met partijen die dezelfde ideeën hebben.
De leden van het Europees Parlement praten over hoe de Europese Unie (EU) dingen moet regelen. En ze beslissen over nieuwe Europese wetten.