Home Nieuws uit Artis Steuncampagne levert Artis ruim 1,3 miljoen euro op

Steuncampagne levert Artis ruim 1,3 miljoen euro op

0
Het verlaten olifantenverblijf. Foto Artis, Jeroen Hofman.

Bezoekers, leden, vrienden en liefhebbers gaven massaal gehoor aan de oproep om Artis te steunen nu het park in financiële nood verkeert. Er kwamen ruim 27.000 donaties binnen en heeft een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro opgeleverd.

De steun had een divers karakter. Bekende Nederlanders werkten belangeloos mee aan de podcastserie Artis vergeet je niet, die nog steeds te beluisteren is via onder meer Spotify en via het YouTube kanaal van Artis. Er werden extra bestellingen gedaan in de webshop, ondernemers doneerden een deel van hun omzet of bedachten acties om extra geld op te halen. Zo konden klanten bij verschillende supermarkten hun statiegeldbon doneren.

Het welzijn van de dieren staat altijd voorop

Particulieren zetten inzamelingsacties op of kwamen spontaan geld afleveren aan de poort. Kinderen gingen langs de deuren voor een heitje voor een karweitje, bakten cakes en draaiden hun spaarpot om. Ook Ajax-icoon Sjaak Swart maakte zich hard voor de leeuwen en het behoud van Artis.

Het overgrote deel van de donateurs gaf aan dat ze hun geld het liefst aan de dieren en dierverblijven besteed ziet. Het welzijn van de dieren staat altijd voorop. Artis gaat het opgehaalde bedrag dan ook gebruiken voor zorg voor de dieren en onderhoud van verblijven.

Ondanks de geweldige opbrengst van de campagne is Artis nog niet uit de financiële zorgen. Het park is al sinds 15 december  gesloten voor publiek en heeft daardoor geen inkomsten. De kosten voor verzorging en onderhoud lopen gewoon door. Per dag kost het bijna 60.000 euro om Artis draaiend te houden. Voor de komende jaren kijken we tegen een tekort van 20 miljoen euro aan. Ook als Artis nu open zou kunnen is het duidelijk dat er meer hulp nodig is. Samen met de gemeente, provincie en het Rijk bekijkt Artis hoe de tuin kan worden behouden, nu en in de toekomst.

Artis is nog niet uit de financiële zorgen

‘We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun die Artis de afgelopen tijd heeft ontvangen, financieel maar ook moreel, zegt directeur Rembrandt Sutorius. ‘Het is fantastisch om te merken dat zo veel mensen begaan zijn met de toekomst van ons park. In deze lastige periode waarin we geen bezoekers mogen ontvangen, laat het zien dat Artis een warme plek heeft in zoveel harten. We zijn overweldigd door de enorme betrokkenheid. Natuurlijk hopen we dat we zo snel mogelijk onze poorten weer kunnen openen, zodat bezoekers een veilig en ontspannen bezoek kunnen brengen aan ons park.’

Artis heeft nog steeds steun nodig, het is mogelijk om te doneren via www.artis.nl/steun.