Home Overzicht Stolperstein Indische Buurt verdwenen

Stolperstein Indische Buurt verdwenen

0
Zorgvuldig plaatsen medewerkers van de gemeente de struikelsteen in de Gorontalostraat.

Bewoners ontdekten afgelopen vrijdag in de Gorontalostraat dat de  Stolperstein ter nagedachtenis aan de Joodse venter Hartog de Rooij (1878-1942) niet meer op zijn plek ligt. Eerder verdwenen per abuis Stolpersteinen tijdens werkzaamheden op de Sarphatistraat. In de Gorontalostraat werd niet aan de bestrating gewerkt.

Voorlopig is onduidelijk wat er is gebeurd. Hoogste prioriteit is, dat de dit jaar op 1 september gelegde steen zo snel mogelijk terugkeert of wordt vervangen. Het project Stolpersteine Indische Buurt wil voor alle 558 uit de Indische Buurt afkomstige joden een steen leggen. Hartog de Rooij kwam om in Auschwitz.

Het project Stolpersteine is een idee van Gunter Demnig. Hij dacht enkele honderden stenen te leggen, maar het project sloeg enorm aan. In ruim twintig jaar heeft Demnig 70.000 stenen geplaatst in 24 landen. Tot voor kort deed hij dat altijd zelf, rondreizend door Europa, uitgerust met attributen als hamer, beitel, boor en troffel. Inmiddels is hij 71 en heeft hij het project overgedragen. Nu worden de struikelstenen in Amsterdam vervaardigd. Er was een lange wachtlijst ontstaan voor plaatsing. Om dit te bespoedigen worden de stenen niet meer alleen in Duitsland, maar nu ook in Amsterdam geproduceerd, bij het Goethe-Institut’ aan de Herengracht. In Amsterdam lagen in 2020 ongeveer 700 Stolpersteine, in Europa zijn dat 75.000.