Home Overzicht Stolpersteine straks ook geproduceerd in Amsterdam om wachtlijst te verminderen

Stolpersteine straks ook geproduceerd in Amsterdam om wachtlijst te verminderen

0

De wachtlijsten voor het plaatsen van Stolpersteine, ook wel Struikelstenen genoemd, zijn lang. Om de wachtlijsten in Nederland te verminderen voor het plaatsen van een persoonlijk gedenkteken voor nazislachtoffers, worden de stenen vanaf volgende maand ook in Amsterdam gemaakt. Dat zegt Alexander Stukenberg, bestuurder van de stichting Stolpersteine in Het Parool.

Een Stolperstein draagt één naam van een omgekomen joodse bewoner. De stenen met een messing plaatje, met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gegraveerd, worden meestal in het trottoir voor de laatst zelfgekozen woning geplaatst. Soms liggen er meerdere plaatjes bij elkaar, voor een heel gezin dat is afgevoerd.

De krant meldt dat de stichting nog 1.700 aanvragen heeft voor Stolpersteine. Met de huidige productie die in Duitsland plaatsvindt, zou het nog jaren duren voor alle gedenkstenen voor de nazislachtoffers in de stad zijn geplaatst. Daarom worden de stenen vanaf juni straks ook in Amsterdam geproduceerd. Dat gaat gebeuren in een houten atelier in de tuin van het Goethe Instituut.

Het project Stolpersteine is een idee van Gunter Demnig. Demnig dacht enkele honderden stenen te leggen, maar het project sloeg enorm aan. In ruim twintig jaar heeft Demnig 70.000 stenen geplaatst in 24 landen. Tot voor kort deed hij dat altijd zelf, rondreizend door Europa, uitgerust met attributen als hamer, beitel, boor en troffel. Inmiddels is hij 71 en werkt hij eraan het project geleidelijk over te dragen.