Home Overzicht Scholen, restaurants en musea en andere culturele instellingen spoedig weer open

Scholen, restaurants en musea en andere culturele instellingen spoedig weer open

0

Het kabinet overweegt om een aantal versoepelingen niet op woensdag 9 juni, maar al op zaterdag 5 juni te laten ingaan. Het gaat onder meer om het openen van restaurants, musea en andere culturele instellingen. Ook mogen er meer mensen bij elkaar komen. Scholen gaan weer volledig open.

Eerder ging de versoepeling van de coronamaatregelen op 1 juni niet door. Door dat plan werd begin mei een streep gezet, omdat het aantal besmettingen en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer opliep. Vervolgens werd 9 juni aangewezen voor het nemen van stap 3 in het ‘openingsplan samenleving’. Toen werd woensdag 9 juni geprikt. Omdat het inmiddels de goede kant opgaat met de coronacijfers, overweegt het kabinet nu om die datum vier dagen te vervroegen, naar zaterdag 5 juni. Voorwaarde daarbij is wel dat het aantal coronabesmettingen blijft dalen.

Met ingang van stap 3 van de routekaart gaat het aantal mensen dat je thuis kunt ontvangen, naar vier. Verder mogen de restaurants weer gasten ontvangen, maar nog geen alcohol schenken. Musea en andere culturele instellingen mogen weer open.

In het Catshuisoverleg tussen het kabinet en leden van het OMT is besloten dat de middelbare scholen vanaf 31 mei weer volledig open mogen. Vanaf 7 juni geldt er een verplichting voor het hele voortgezet onderwijs. De leerlingen hoeven geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden, maar de mondkapjesplicht blijft. Die geldt in het voortgezet onderwijs buiten de lessen, in het schoolgebouw. Niet alle scholen zullen op maandag 31 mei de deuren openen. Sommige hebben meer voorbereidingstijd nodig.