Home Overzicht Straks afval via buizen afgevoerd in Sluisbuurt

Straks afval via buizen afgevoerd in Sluisbuurt

0

De Sluisbuurt op het Zeeburgereiland krijgt een ander ondergronds afvalinzamelingssysteem dan de andere buurten in Oost. Via buizen gaat het afval naar een plek buiten de wijk, waar vuilniswagens het komen ophalen.

In verschillende appartementencomplexen staan straks ‘inwerpopeningen’, waar bewoners hun afval in kwijt kunnen. Via buizen gaat dat naar een centraal punt. Hierdoor rijden er geen zware vuilniswagens door de wijk. Afvalcontainers op straat zijn niet nodig.

Bewoners moeten het afval wel scheiden. Het gaat om restafval, GFE (groente, fruit en etensresten), OPK (oud-papier en karton) en PMD (plastic, metalen en drinkpakken). Mocht er in de toekomst besloten worden om afval op andere manieren te scheiden, dan kan het systeem daarop worden aangepast.

Deze week kreeg een Fins bedrijf de opdracht om het systeem aan te leggen en de komende 25 jaar in gebruik te houden. Volgens de gemeente is het systeem flexibel en betrouwbaar. Begin volgend jaar begint de aanleg van het ondergrondse afvalinzamelingssysteem.

De eerste bewoners van de Sluisbuurt, op de westelijke punt van het Zeeburgereiland, worden in 2023 verwacht. De voorbereidingen voor de bouw zijn begonnen. Het gaat tien tot vijftien jaar duren voordat de wijk helemaal af is.