Home Duurzaam Straks ga niet jij maar de machine plastic scheiden

Straks ga niet jij maar de machine plastic scheiden

0
De plastic container gaat verdwijnen.

Door het scheiden van afval kunnen waardevolle materialen opnieuw worden gebruikt. Nu gebeurt dat ook nog via de containers waar je plastic afval kwijt kunt. Straks niet meer. Deze containers verdwijnen en het plastic afval kun je samen met het restafval weggooien. Een scheidingsinstallatie haalt de plastic verpakkingen en drinkpakken uit het restafval.

Buurt voor buurt verdwijnen de containers voor plastic afval, te beginnen in het Centrum. Begin 2022 zijn ze allemaal weg. De bovengrondse plasticcontainers gaan helemaal weg. Dat zijn de grote oranje containers op straat. Van de ondergrondse plasticcontainers zijn straks bestemd voor restafval, papier/karton of glas.

Sinds 2017 haalt de scheidingsinstallatie ook plastic uit het restafval. Inmiddels werkt die installatie zo goed dat hij meer plastic uit het afval haalt dan de bewoners. Bovendien haalt de scheidingsinstallatie plastic uit het restafval dat bruikbaar is voor nieuwe producten. Bij het plastic zaten vaak ook spullen die daar niet in horen zoals chipszakken en koffiecups. Maar ook plastic speelgoed en etensresten. Daardoor werd soms een hele lading afgekeurd. Dat is jammer, want daarin zat ook plastic dat nog wel te gebruiken is. Als de plasticcontainer uit jouw buurt is verdwenen, kun je stoppen met het zelf scheiden van plastic afval.