Home Overzicht Bewoners stemmen op plannen voor Oost Begroot

Bewoners stemmen op plannen voor Oost Begroot

0

Deze week hebben alle bewoners van de Watergraafsmeer en de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied post van ‘Oost Begroot’ ontvangen. In de brief staat een persoonlijke stemcode. Daarmee mag gestemd worden op projectplannen voor de buurt. In de Watergraafsmeer dingen liefst 84 buurtbewoners mee naar de hoofdprijs: het mogen uitvoeren van hun ingediende plan. We lichten er een paar projecten uit.

Samen met jouw medebewoners zijn vijf thema’s bepaald die belangrijk zijn voor de Watergraafsmeer. Vervolgens is een bedrag van 200.000 euro over deze thema’s verdeeld. Daarna hebben 84 buurtbewoners plannen ingediend waarover nu kan worden gestemd. De plannen met de meeste stemmen worden uitgevoerd. Een paar van de projecten.

Verhalen over dieren voor meer verbinding

Dieren spelen een belangrijke rol in het leven van mensen. Ze brengen gezelligheid en verbondenheid. Wie maakt niet even een praatje bij het uitlaten van de hond? Of kijkt naar de leukste kattenfilmpjes. Er is zoveel te vertellen over onze dierlijke huisgenoten. Ook buiten de muren van onze woningen zijn er veel dieren te vinden. Er zijn meer stadsdieren om ons heen dan je zou verwachten, zeggen de planmakers. Zij richten daarom een dierenredactie op. Door middel van interviews, workshops, presentaties, een boek en een documentaire met verhalen over buurtbewoners en hun dieren, brengen zij mensen bijeen. De apotheose vindt uiteraard plaats op 4 oktober, dierendag.

Zoomen met buurtbewoners

Het project richt zich specifiek op ouderen in de buurt die hun sociale activiteiten zien stilliggen. Het corona-virus maakt het er niet beter op. Zij geven aan tegen de eenzaamheid op te zien. Tegelijk ziet hun omgeving minder goed hoe het met hen gaat. De planmakers gaan op pad met twintig tablets met internetaansluiting. De deelnemers krijgen uitleg hoe ze kunnen inloggen. In een programmaboekje is aangegeven wat er wordt georganiseerd. Daarbij wordt er goed geluisterd naar wat de deelnemers leuk vinden. Gezellig kletsen tijdens een koffie-uurtje? Een bingo op afstand? Een virtuele museumtour volgen? Alles kan. Het enige dat de deelnemer nog moet doen, is zich voor de activiteit aanmelden. En natuurlijk inloggen op het afgesproken tijdstip. Zet het kopje koffie alvast klaar, want de organisatoren leveren het koekje erbij. Ook na corona.

Wandeling langs de mooiste tuinen en parken van Watergraafsmeer

Voor wie zin heeft om te wandelen, maar inmiddels is uitgekeken op het gebruikelijke ommetje, biedt dit plan volop nieuwe inspiratie. Al wandelend leer je de vele groenplekken van Watergraafsmeer kennen. De wandelroute loopt van station Science Park naar station Amsterdam Amstel en vice versa. Een routekaart knoopt de groene parels die de buurt rijk is aan elkaar. Een wandelapp brengt onderhoudende podcasts ten gehore. Onderweg krijgt de wandelaar een wisselend informatief aanbod door middel van QR codes. Wat weet jij over een ecolint of permacultuur? Of over solitaire bijen, eetbare ezelsoren en doddige dotterbloemen? De wandeling biedt voor ieder wat wils en is ook in delen te lopen, zodat het geschikt is voor jong en minder jong. Natuurlijk ga je bij de mooiste en leukste plekken even aan.

Check oostbegrootwatergraafsmeer.amsterdam.nl