De film Streetwise Cycle Team, van Koen Polder (Regenbooggroep) heeft met een overweldigende hoeveelheid van de stemmen (492) de Publieksprijs gewonnen van het Amsterdams BuurtFilmFestival 2024. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt door Kibret Mekonen, de artistiekleider van het festival.

Tijdens het festival kon ook publiek in de zaal stemmen voor de publieksprijs en een dag later ook online. Per filmcocktail van vier films konden de stemmers eerst de films van die cocktail zien. Daarna konden ze binnen dat blok een film kiezen die zij het beste vonden.

Streetwise Cycle Team won de Publieksprijs. De Prijs werd afgelopen vrijdag al uitgereikt. In Het Cycle Team vinden mensen elkaar. Mensen van wie het leven om diverse reden minder soepel verloopt. Tijdens het fietsen ervaren ze de vrijheid, die op andere vlakken in hun leven ontbreekt. De leden vertellen over hun achtergrond en waarom fietsen heilzaam is in een moeilijke situatie.

Op de tweede plaats eindigde de film MuseumTram Amsterdam van Peter Limbach met 342 stemmen. Een tijdloos portret van de museumtram en de betrokkenheid van de vrijwilligers. Stemmers online verklaarden onder andere: ‘Enorm leuk inzicht in historisch belangrijke initiatief in Amsterdam.’ en ‘Mooi document voor mensen die hard werken om de museumtram te behouden.’

De derde plek is ingenomen door de film De Pijp uit van Simon Bunt. Een film over de gentrificatie van de buurt. Oude winkels en bewoners moeten plaatsmaken voor chique winkels en mensen met veel geld. Een ommekeer in beeld gebracht door een buurtbewoner en filmer. Zoals een stemmer zegt: ‘De film legt de vinger op de pijnlijke plek: het karakter van de gezellige buurt verdwijnt door de komst van het grote geld en het zielloze consumentisme.