Home Overzicht Strengere maatregelen om sterke stijging coronabesmettingen terug te dringen

Strengere maatregelen om sterke stijging coronabesmettingen terug te dringen

0

Vandaag was er weer een persconferentie over de coronacrisis.
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus. Omdat er elke dag nog veel besmettingen bijkomen en elke dag meer mensen naar het ziekenhuis komen, zijn de regels aangescherpt. Vanaf zaterdag 13 november om 18.00 uur zijn de nieuwe regels van kracht. Die gelden tot zaterdag 4 december 2021.

Nieuwe regels vanaf 13 november 18.00 uur

Op plekken waar geen toegangsbewijs verplicht is, houd je 1,5 meter afstand van andere mensen en draag je een mondkapje.

Regels bij quarantaine

Als iemand thuis corona heeft, moet iedereen in huis thuisblijven. Ook als ze geprikt zijn.

Regels voor het dagelijks leven

Ga alleen naar het werk als het moet, werk thuis. Mijd drukte onderweg. En reis buiten de spits. Ontvang thuis niet meer dan vier mensen per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Regels voor winkels

Niet-noodzakelijke winkels zijn open tot 18.00 uur. Dit zijn bijvoorbeeld kledingwinkels en kappers of casino’s. Noodzakelijke winkels zijn open tot 20.00 uur. Dit zijn bijvoorbeeld supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen.

Regels voor uitgaan

Restaurants en cafés zijn open tot 20.00 uur. Een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats zijn verplicht.

Evenementen duren tot 18.00 uur. Bioscopen, theaters en concertzalen blijven wel langer open. Toegang met een coronatoegangsbewijs, een vaste zitplaats is verplicht. In een zaal mogen niet meer dan 1250 mensen aanwezig zijn.

Regels voor sporten

Publiek mag niet bij sport aanwezig zijn, niet bij amateurs en niet bij betaalde sporten. Sporten en sportwedstrijden voor amateurs en betaalde sporters zijn zowel binnen als buiten toegestaan.

Regels voor het MBO, HBO en universiteit

Er mogen niet meer dan 75 personen in een ruimte. Personeel telt niet mee. Alleen bij tentamens en examens mogen er meer dan 75 personen in een ruimte.

Steun voor ondernemers

De regels raken veel mensen en bedrijven. Bedrijven krijgen extra geld van het kabinet.

Basisregels

Bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al geprikt bent.

Ben je positief getest en heb je dus corona? Blijf dan thuis. Blijf uit de buurt van anderen ook als ze al zijn geprikt.

Houd 1,5 meter afstand van anderen. Geef andere mensen geen hand en was vaak en goed je handen. Hoest en nies in je elleboog. Zorg voor frisse lucht in huis.

Volgende stap

Op 3 december kijkt het kabinet hoe het gaat. En of er op meer plekken een coronatoegangsbewijs komt zoals bij winkels, dierentuinen en pretparken. Of om naar het werk te gaan.

Ondernemers kunnen dan ook kiezen tussen 3G (geprikt, genezen of getest) met een vaste zitplaats. Of 2G (geprikt of genezen) zonder vaste zitplaats. Hiervoor moet wel de wet worden aangepast.

Derde prik vanaf 19 november

Vanaf vrijdag 19 november kunnen de volgende mensen een derde prik krijgen: mensen van 80 jaar en ouder. Die zelf naar de priklocatie kunnen komen. Mensen van 18 jaar en ouder die in een verpleeghuis of instelling wonen. Mensen die met patiënten werken.

Daarna kunnen mensen tussen de 60 en 80 jaar een derde prik krijgen. De oudste eerst. De derde prik zorgt dat je beschermd blijft tegen corona.

Bellen met vragen over het coronavirus

Heeft u vragen over het coronavirus? Bel naar 0800 1351.