Home Overzicht Studenten weer gewoon naar de universiteit, docent vertrekt

Studenten weer gewoon naar de universiteit, docent vertrekt

0

Studenten van de Universteit van Amsterdam moeten vanaf september weer verplicht lijfelijk aanwezig zijn bij de colleges. In de gebouwen van de UvA moeten ze een mondkapje dragen als ze rondlopen. Docent Matt Cornell vindt de manier waarop de UvA in september open wil gaan onverantwoord en vertrekt bij de UvA. Hij vindt dat alleen volledig gevaccineerden op de campus mogen zijn.

In studentenblad Folia legt hij uit waarom hij vertrekt. Het aantal coronabesmettingen neemt toe en toch heeft het demissionaire kabinet-Rutte besloten om hoger onderwijs te heropenen zonder de anderhalvemeterregel. Cornell: ‘Zoals vele andere bedrijven die op winst belust zijn of doen alsof ze dat zijn, heeft de UvA ervoor gekozen zich te richten op wat toegestaan is, in plaats van wat verantwoord is.’

Toch hebben de GGD en het Outbreak Management Teamde regering geadviseerd om het hoger onderwijs voorlopig nog niet te heropenen. Door dat te negeren volgt de universiteit de lijn-Rutte, en niet het advies van Nederlandse of internationale experts op het gebied van volksgezondheid. De UvA wordt hierdoor medeplichtig aan de schandalige manier waarop dit kabinet deze crisis heeft aangepakt, zegt Cornell.

De universiteit heeft het afgelopen jaar weinig uitbraken gemeld, maar dat zal het komende semester waarschijnlijk anders zijn, verwacht Cornell. De deltavariant is vier keer besmettelijker dan de originele variant van corona, en heeft de werkzaamheid van onze vaccins teruggebracht tot maar 40 procent. Gevaccineerde mensen kunnen deze variant krijgen en ze kunnen het doorgeven aan gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen.

Cornell verwacht dat naar alle waarschijnlijkheid de universiteit binnen enkele weken haar deuren weer zal sluiten. Met de deltavariant komen doorbraakinfecties steeds vaker voor. Het onderwijs zal weer snel terugkeren naar Zoom. In de angstige weken voorafgaand aan een nieuwe lockdown zullen sommige studenten, medewerkers en hun naaste contacten ziek worden. Sommigen kunnen sterven. Anderen kunnen een langdurige handicap ontwikkelen.