Home Magazine 1018 Studeren in 1018

Studeren in 1018

0

Wie op een zomerse dag langs het Kattenburgerplein loopt, ziet een levendig tafereel. Er kan een visje worden gehaald bij de viskraam, mensen zitten op het terras bij Bar Guzzo en de jeu-de-boulesbaan wordt drukbezocht. De huizen aan het plein zijn voornamelijk studentenwoningen en de bewoners zitten op warme dagen vaak voor de deur te kletsen. Mila vertelt over het leven op Kattenburg en haar plannen om docent maatschappijleer te worden.

Pippen Sardjoe | Foto Björn Martens

Ik doe nu de Interfacultaire Lerarenopleiding aan de UvA. Als bachelor heb ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschap gedaan, ook aan de UvA.” Mila kijkt rond door haar grote, lichte kamer voorzien van kleurrijke meubels. Als zij klaar is met haar studie kan zij nog een halfjaar in haar kamer blijven, maar moet daarna naar iets nieuws op zoek. “Dat is jammer, het is hier heel gezellig. Iedereen zegt elkaar gedag, dat vind ik belangrijk. Zo kom je toch snel in contact met je buren. En als ik onderweg naar huis ben en het lekker weer is, weet je dat er sowieso nog allemaal mensen voor de deur een boekje zitten te lezen of bij een kampvuur zitten en gitaar zitten te spelen. Er is een hele fijne sfeer hier op het plein.”

‘Iedereen zegt elkaar gedag, dat vind ik belangrijk’

Voor ze naar Kattenburg kwam, heeft Mila twee jaar in Gent gewoond en daar een master Sociologie gedaan, “maar ook vooral lekker pintjes getapt”, vertelt ze vrolijk. “Ik mis Gent ook wel echt heel erg. Maar als ik daar was, miste ik m’n vrienden en familie van hier. Ik begon het Belgische leven steeds beter te begrijpen, maar Nederland bleef wel gewoon thuis. Daarnaast weet ik al heel lang dat ik docent maatschappijleer wil worden en dan ben je toch afhankelijk van de context van het land waar je in woont. En dat politieke systeem van België uitleggen, dat kan de gemiddelde Vlaming of Belg al niet, dus daar ging ik me niet aan branden.”

Met de jeu-de-boulesbaan op het plein voelt ze zich soms even terug in Gent. “Petanque heet het in België, en daar heb ik het ook geleerd. Het wordt daar heel veel gedaan, het is veel dominanter in de cultuur. En toen kwam ik hier en moest ik zo lachen dat het dan gewoon alsnog voor m’n deur gebeurt.