Een enthousiaste groep vrijwilligers organiseert voor de tweede maal dit originele evenement op IJburg. Onder een stralende zon melden zich 190 kinderen in het Theo van Goghpark voor diverse onderdelen. ‘Jong geleerd is oud gedaan, Mattieu van der Poel begon ooit met deze races meer dan twintig jaar geleden’, zegt Paulien Willems van de organisatie.

Arie Martijn Schenk

Dikke Banden Races zijn koersjes voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar op een stadsfiets of mountainbike (fiets met dikke banden) en geen wielrenfiets.

Rond half elf klinkt het startschot voor de eerste deelnemers: de 2-jarigen op een loopfiets komen voorzichtig op gang. Hier en daar helpt een ouder mee, maar sommige jonge deelnemers komen zelfstandig over de finish. Vervolgens volgen de Steprace voor 3- tot 5-jarigen en Dikke Banden Races vanaf 7 jaar.  

Bij de start en finish staat een enthousiaste speaker elke deelnemer aan te moedigen en onder luid applaus van het publiek komt iedereen glimlachend over de finish. Het parcours, van circa 350 meter lang, zette de organisatie af met hekken, afzetlint, reclamebanners en beachflags. ‘We proberen met de middelen die we hebben het gevoel te geven van een ‘echte” koers’, vertelt een van de vrijwilligers.

‘Even was ik in verwarring’, zeggen twee ouders die met een kopje koffie de race gadeslaan. ‘De Dikke Banden Race heeft niks te maken met de Fatbikes die soms irritant over de fietspaden voorbij scheuren. Dit is een heel sympathiek evenement met een positieve uitstraling.’ Alle kinderen gaan rond half drie met een T-shirt en medaille naar huis. Deze dag kent geen verliezers.