Home Indische Buurt Super Sint Maarten optocht, een traditie van samen delen

Super Sint Maarten optocht, een traditie van samen delen

0

Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. Tussen ongeveer zes en acht uur ’s avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en verwachten daarvoor een traktatie, doorgaans bestaande uit snoep of fruit. Sinds enkele jaren is er in de Indische Buurt ook de Super Sint Maarten Lichtjesparade. Daarmee krijgt de eeuwenoude traditie een nieuwe dimensie.

De Indische Buurt wil Sint-Maarten vieren zoals het ooit begonnen is: als een feest van samen delen. Samen leven we in deze buurt, samen delen we het licht, en samen delen we het plezier. Kinderen kunnen voorafgaand aan de optocht zelf natuurlijk langs de deuren om te zingen en snoepjes op te halen, om daarna met heel veel buurtgenoten mee te swingen in de twaalfde editie van de optocht.

In de weken voorafgaand aan de parade werken kinderen onder leiding van kunstenaars van Pretv​ormer en Stichting ACCU op de basisscholen in de buurt, in buurtateliers en bij verschillende buurtorganisaties hard aan lampionnen en lichtsculpturen voor in de optocht.

Traditiegetrouw vertrekt de optocht vanaf het Ambonplein met een groep bontgekleurde mensen met zelfgemaakte lampions en lichtsculpturen. Samen met de prachtig verlichte paradebeesten van Pretvormer trekt de groep door de Indische Buurt, compleet met muziek van onder andere Ritmo Percussion, de ACCU Fanfare, Bijlmer Fanfare, Moto Troko, Luk Hop Moon en de IJburg Fanfare. Iedereen kan zich bij de optocht aansluiten. Verzamelen om 18.45 uur op het Ambonplein. De lichtjesoptocht eindigt ook weer op het Ambonplein om 20.00 uur.

Met Sint-Maarten langs de deuren gaan en zingen om wat snoep of ook wel geld was aanvankelijk vooral een bezigheid van arme kinderen. Ouders die het wat beter hadden zagen liever niet dat hun kinderen daaraan deelnamen. In de jaren 20- en 30 verandert deze houding. Er bestaat dan een grote belangstelling voor ‘volkscultuur’ en het Sint-Maartenlopen wordt gekoesterd als een ‘volksgebruik’.