Het hele verhaal van Suriname wordt vanaf eind november verteld in het Suriname Museum. Het nieuwe museum komt in het gebouw aan de Zeeburgerdijk waar jarenlang de vereniging Ons Suriname en The Black Archives waren gevestigd. Het moet een plek worden voor iedereen die meer wil weten over de Surinaamse geschiedenis, cultureel erfgoed, de bevolking en de nauwe band met Nederland. 

De stad Amsterdam werd in 1683 mede-eigenaar van de kolonie Suriname. Amsterdamse kooplieden verdienden met de West-Indische Compagnie tot ver in de 19de eeuw veel geld aan de handel in slaafgemaakten. Het slavernijverleden en het plantageleven zijn echter slechts een deel van wat er op de bijna 1300 vierkante meter museumvloer straks te zien en te beleven valt. Het is een meetingpoint voor de buurt, is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en legt met Suriname als vertrekpunt verbinding met alle Nederlanders.

In de panden aan de Zeeburgerdijk 21-23 waren in de loop van de tijd gevestigd de Vereniging Ons Suriname, The Black Archives, het Surinaams Historisch Museum, het Zoölogisch Museum, buurt- en jongerencentrum Ons Huis en een openbare school.

Met de tentoonstelling Meet Su Meet Us opent op 29 september het nieuwe museum. In de volksmond staat Su voor Suriname. In die tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen naar de tijd vóór de komst van de eerste Europeanen naar het Amerikaanse continent. Het vormt de basis voor de kern-tentoonstelling van het Suriname Museum waarin de bezoeker met een multidisciplinair aanbod bestaande uit onder andere kunstwerken, archiefstukken, artefacten, objecten, video te zien krijgt. Zo wordt op laagdrempelige wijze kennis gemaakt met de gedeelde geschiedenis en het heden van het land Suriname en de Surinamers in de wereld. Door middel van verschillende experience ruimtes wordt 350 jaar Surinaams-Nederlandse geschiedenis ervaren.

Het museum laat ook de rijkdom aan flora en fauna van Suriname zien, en de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen. Onder hen zijn creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, marrons en boeroes: de kolonisten, arbeiders en boeren die halverwege de negentiende eeuw naar Suriname trokken. Er is ruimte voor Surinaamse kunst en de bezoeker kan zich met een virtualrealitybril in Suriname wanen. In het museum wordt ook de vernieuwde bibliotheek van The Black Archives gevestigd.

Het museum wil uitgroeien tot een innovatief Nederlands platform voor gesprekken, kunstexposities, theater, muziek, cultuur, kennisdeling, vermaak en debat over alle onderwerpen die betrekking hebben op de relaties tussen Nederland en Suriname. En de in Nederland wonende mensen van Surinaamse afkomst.