Home Overzicht Taakstraf voor mannen die homostel in het gezicht spuugden

Taakstraf voor mannen die homostel in het gezicht spuugden

0

Twee mannen van 21 en 22 die vorig jaar een homostel uitscholden, bedreigden en aanvielen op de Molukkenstraat, krijgen van de rechtbank 50 en 30 uur taakstraf. Daarnaast moeten zij een schadevergoeding 400 en 500 euro aan de slachtoffers betalen.

De rechtbank verwijt de daders dat zij het stel discrimineerden en een gevoel van onveiligheid gaven. De slachtoffers voelden zich niet meer vrij om hand in hand over straat te lopen. De  mannen zijn niet veroordeeld voor mishandeling omdat de slachtoffers geen fysiek letsel overhielden aan het spugen.

De slachtoffers zijn vorig jaar op Eerste Paasdag lastig gevallen door homofobe jongeren, die hen uitscholden en dood wensten. Het stel filmde begin mei 2020 een nieuwe aanval en deelde de beelden op sociale media. Tijdens het filmen werd een van de slachtoffers geschopt. Een vijftienjarige jongen riep dat ‘in Amsterdam homo’s niet normaal zijn’. Hij werd september vorig jaar al veroordeeld tot een leerstraf van 35 uur en het betalen van 500 euro schadevergoeding aan de slachtoffers. Voor hij zichzelf aangaf bij de politie deed hij zijn verhaal op YouTube, waar ophef over ontstond. De jongen stelde niets tegen de homo’s te hebben. Hij zou door de slachtoffers zijn zwart gemaakt als moslim en verloor daarom zijn zelfbeheersing.

De incidenten waren een triest vervolg op een eerdere gebeurtenis vorig jaar. Op het Cruquiuseiland werd een homoseksuele man beledigd en gestoken met een stuk glas. Hiervoor zijn drie tieners opgepakt. Huizen van bewoners in Oost die uit solidariteit met de slachtoffers de regenboogvlag ophingen, werden bekogeld met eieren en vuurwerkbommen.

Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter geeft hoge prioriteit aan de bestrijding geweld tegen homo’s en transgenders. Hij roept op te stoppen met het geweld, schelden en gemene blikken naar lgbt’ers. Vaak zijn jongeren betrokken bij de incidenten. Poorter sprak daarom met de directeuren van de middelbare scholen in Oost, gaf voorlichting en nam de regenboogvlag mee.

Stadsdeel Oost heeft meer dan genoeg van het homogerelateerd geweld. Uit solidariteit en om te laten zien dat de maat vol is, wappert sinds september 2020 de regenboogvlag boven het Stadsloket.

Voor het belaagde stel op de Molukkenstraat zijn de gerechtelijke uitspraak en de vlaggen in Oost mosterd na de maaltijd, zij zijn inmiddels verhuisd uit Oost.