De fotograaf van deze rubriek (Anja) was er deze zomer een keer geweest met een kapotte Ipad en werd er erg goed geholpen door twee aardige mannen van TabakMobishop. Ook via Google kwam ik positieve reviews tegen dus tijd om eens langs te gaan voor een interview.
Fokko Kuik interviewt bekende en minder bekende, oude en nieuwe ondernemers in Oost. Anja van Mil maakt de foto’s
Als je de ruime en lichte winkel aan de Eerste Oosterparkstraat 119A. binnenloopt zie je vooral veel accessoires voor telefoons en andere elektronica. De tabakswaren staan tegenwoordig achter dichte deurtjes, dus die vallen niet meer op. Toch komt nog steeds een flink deel van de omzet uit rookartikelen begrijp ik van eigenaar Naveed Butt (54 jaar). 26 jaar geleden kwam hij uit Pakistan naar Nederland.
Hij werd geboren in Lahore, de tweede grote stad van Pakistan, met ruim 12 miljoen inwoners. Hoewel hij daar ook een goede opleiding had, trok de familie, waarvan een groot deel al in Nederland woonde, hem toch naar hier. Hij begon te werken in de bloemenveiling Aalsmeer en maar deed ook schoonmaakwerk en werkte later ook in hotels, waaronder Hotel Krasnapolsky.
Maar zijn doel voor de langere termijn was vooral om met zijn opgespaarde geld een eigen zaak te beginnen. Hij heeft er verschillende gehad, in Almere en op meerdere plekken in Amsterdam. Zo’n 2,5 jaar geleden verhuisde hij met zijn zaak van verderop in de Eerste Oosterparkstraat naar het huidige adres en dat bevalt hem erg goed.
Zijn van oorsprong Turkse collega Enver doet de reparaties van telefoons, Ipads en laptops en samen runnen ze de winkel, zes dagen in de week van 9.00 tot 19.00 uur ‘s avonds. Toen ik er was liepen er voortdurend klanten binnen, meestal voor elektronica, maar soms ook nog wel voor sigaretten. Sinds die niet meer bij Albert Heijn verkocht mogen worden is het hier wat drukker geworden vertelt Naveed, ook al zijn de tabaksprijzen tegenwoordig hier tegenwoordig wel erg hoog.
De meeste reparaties aan telefoons en tablets kan Enver, met zijn 20 jaar ervaring, binnen een half uurtje zelf verrichten, ‘we hebben hier bijna alle onderdelen op voorraad en mensen kunnen tegenwoordig niet lang meer zonder hun telefoon’ vertelt hij. ‘Apple-producten gaan wat vaker stuk dan Android-toestellen en hun onderdelen zijn erg duur’.
Naveed, die inmiddels buiten Amsterdam woont, heeft ook nog een paar jaar met zijn gezin in Manchester gewoond om daar te werken, maar zijn Surinaams Hindoestaanse vrouw kreeg teveel heimwee naar hun (grote) familie in Nederland. ‘Familie is enorm belangrijk in de Pakistaanse en Hindoestaanse cultuur’, vertelt Naveed. Er zijn altijd grote feesten en vrijwel iedereen kent elkaar of is familie van elkaar. ‘Goede contacten zijn voor mij veel belangrijker dan geld’ legt Naveed uit. In de buurt heeft hij dan ook goede contacten met de andere ondernemers. Hij vindt de Oosterparkbuurt een mooie en gezellige buurt en ze komen onderling veel bij elkaar over de vloer.
Veel vaste klanten komen ook uit de buurt, maar in de zomerperiode komen er vooral ook veel toeristen voor simkaarten langs in zijn winkel.
Op mijn vraag naar zijn toekomstplannen geeft Naveed aan dat hij in de toekomst best graag nog een extra winkel zou willen openen voor zijn kinderen. ‘Ik doe alles voor ze en ze zijn trots op hun vader’ geeft hij aan. De vrije zondag is er ook echt voor het gezin. Hij eet ook het liefste thuis legt hij uit, ‘dat is toch het lekkerste en het gezondst’.
Thuis kijken ze veel naar Pakistaanse programma’s, maar het Nederlandse nieuws houdt Naveed ook goed bij. Voor sociale media heeft hij weinig belangstelling en eigenlijk ook geen tijd, zegt hij.
Zelf roken heb ik nooit gedaan, en op mijn telefoon en tablet ben ik ook zuinig. Maar als hij dan toch een keer kapot gaat in de toekomst, weet ik voortaan een goed adresje in de buurt en als je geluk hebt, zoals ik die middag, komt er ook nog een klant een mop vertellen!
Overzicht Ondernemers in Oost