Home Overzicht Talkshow over Cultuur in Oost. Ook met Polderlicht

Talkshow over Cultuur in Oost. Ook met Polderlicht

0

Dwars door Oost in de Jungle is terug op donderdag 12 september. Het wordt een speciale aflevering. Culturele organisaties presenteren hun plannen voor het komende seizoen.

Stichting Polderlicht is één van die organisaties. Onderwerp bij de talkshow zal zijn de derde editie van Parklicht in het Oosterpark.

Parklicht 2019: hetzelfde maar ook weer anders

Medio november vindt voor het derde jaar op rij de lichtkunsttentoonstelling Parklicht plaats. Het basisconcept, een ‘ontdekkingstocht’ langs zo’n vijftien lichtkunstwerken in de noordelijke helft van het Oosterpark, blijft ongewijzigd. Toch zijn sommige zaken anders dan voorheen.

Parklicht toont ook dit keer zo’n vijftien abstracte, ‘non-narratieve’ lichtkunstwerken; kunst dus die niet zozeer ergens over gaat, maar die vooral ís. Die bovendien volkomen geluidloos is en zonder uitzondering gebaseerd op het gebruik van wit licht. Ook het ‘ontdekkingstocht’-aspect blijft gehandhaafd: op basis van een plattegrond kunt u in het park op zoek naar de kunstwerken, waarvan sommigen meer of minder verborgen staan opgesteld. De organisatoren hebben weer een aantal verrassende plekjes weten te vinden; minstens de helft van de locaties is nieuw. Maar er is nog meer anders dan in vorige jaren.

Metis Montessori Lyceum
Onder bezielende leiding van docente Astrid Krijger buigt een groep examenleerlingen van het Metis zich over een bijdrage aan Parklicht. Ieder van hen bedenkt een lichtobject en voert dat uit. De resultaten dienen op zichzelf te staan maar passen tevens in een vast stramien, waardoor ze een onlosmakelijk onderdeel vormen van een groter geheel. Ook dienen de leerlingen zich te houden aan dezelfde kaders als de ‘echte’ Parklicht-kunstenaars: abstracte vormentaal en alleen wit licht.

Rotterdam VHS Festival
Eveneens nieuw is de underground cinema. Ter gelegenheid van Parklicht duiken de mannen van het roemruchte Rotterdam VHS Festival in hun archieven en stellen een afwisselend programma samen van kunstenaarsvideo’s die doen verbazen, irriteren en/of (glim-)lachen. Ook dit element speelt zich af op een nieuwe locatie, en wel eentje die de term ‘underground’ volledig waarmaakt.

PARKLICHT | Oosterpark Amsterdam | woensdag 13 t/m zondag 17 november 2019 van 18.00 tot 23.00 uur | toegang gratis | gratis plattegronden zijn ter plaatse verkrijgbaar.