In de Witte Boei is het deze vrijdagmiddag de zoete inval. Onder het genot van een lekker bakkie met taart van een jarige buurtgenoot zitten mensen aan tafel te kletsen. Te midden van deze gezelligheid spreek ik Tejo. Hij helpt elke vrijdagmiddag als vrijwilliger bij het bezorgen van pakketten van de voedselbank.

Jannelies Poelstra | Foto Björn Martens

Tejo woont tegenover Brouwerij ’t IJ met uitzicht op de molen. Hij heeft last van een hernia, maar dat weerhoudt hem er niet van om naar de Witte Boei te komen. “Al had ik in een rolstoel moeten komen!” Hij heeft Amsterdamse humor en dat hij een geboren Groninger is, is hem niet aan te horen. “Ik heb 41 jaar in de zorg voor verstandelijk gehandicapten gewerkt, eerst in Apeldoorn. Begin jaren tachtig ben ik voor het werk naar Amsterdam gekomen. Mijn directeur vond mijn grote mond wel bij Amsterdam passen.” Toen hij bij een reorganisatie boventallig werd, was hij daar niet lang rouwig om. “Zo leuk was het werk niet meer, met al die regeltjes en administratie. Maar het thuiszitten was ik snel zat, dus ben ik vrijwilligerswerk gaan doen.”

Net voor corona begon hij als vrijwilliger. Bewoners uit 1018 die klant zijn van de voedselbank, kunnen zelf op vrijdagmiddag naar de voedselbank in de Marnixstraat gaan, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Tejo vertelt: “In het begin haalde ik op de fiets daar de pakketten op. Met tassen aan het stuur en boodschappen achterop, bezorgde ik tijdens de pandemie de pakketten tot aan de voordeur. Nu brengt stichting de Regenboog de pakketten met een busje hiernaartoe. Ik breng nog een enkel pakket aan huis, maar de meeste mensen komen zelf naar de Witte Boei. Vaak schuiven ze even aan voor een kop koffie en een praatje. Mensen komen tegenwoordig al snel financieel in de knel. Daar hoeven ze zich niet voor te schamen.”

Het valt me op dat er wel heel weinig verse groenten of fruit in de tassen zit. “Tja”, verzucht Tejo, “supermarkten houden in de strijd tegen verspilling niet zoveel versproducten over. Het verschilt per keer. Als je zelf je pakket in de Marnixstraat gaat halen, heb je iets meer keus.”

Meer weten: amsterdam.voedselbank.org of vraag het Petra Wisse in de Witte Boei: [email protected]