Home Nieuws Televisie in de Indische Buurt gaat live met publiek

Televisie in de Indische Buurt gaat live met publiek

0

Indische Buurt TV is de community-zender van en voor de Indische Buurt. ‘Simpel gezegd’, zegt initiatiefnemer en eindredacteur René Jansen, ‘we willen de bewonersinitiatieven ondersteunen met meer dan een flyertje. We zijn begonnen als buurtinitiatief in de eerste coronagolf en bestaan nu één jaar. Het afgelopen jaar hebben we 170 programma’s gemaakt.’

Martien van Oorsouw

Op 2 juli vond de opname van de maandelijkse talkshow plaats. Het is een bijzondere uitzending: ‘Normaal gesproken besteden we aandacht aan verschillende initiatieven in de buurt, nu besteden we vooral aandacht aan het Indische Buurt Festival en een beetje aan onszelf omdat we jarig zijn.’

De talkshow is in een jaar uitgegroeid tot een professionele productie. ‘We hopen snel met publiek en muzikanten op te kunnen treden, dat geeft energie terug. We hebben het wel geprobeerd met zoom, maar dat is anders.’ 9 juli neemt IBTV de allereerste live-uitzending met publiek op. In grand café The 5th treden verschillende bands op. De toegang is gratis, maar alleen na aanmelding. Uiteraard wordt de zaal coronaproof ingericht.

Programma’s voor de bewoners van de buurt

De Indische Buurt is een zeer diverse wijk, geen enkele bevolkingsgroep domineert. De buurt is ook de wijk met de meeste buurtcentra, die door de bewoners worden beheerd. ‘We willen vooral programma’s maken voor de bewoners van de buurt. Bij bewonersinitiatieven bijvoorbeeld, zie je vaak dat de communicatie achterblijft. Een flyertje in de bus doen is niet genoeg. Dat kan professioneler, dacht ik. Ze kunnen ons benaderen, dan maken wij een mooi filmpje over hun initiatief. Het is belangrijk om elkaar op de hoogte te brengen en te houden. We willen dat belangeloos faciliteren. We denken met ze mee.’ Inmiddels zijn vijftien producties gemaakt.

In de toekomst wil IBTV de mogelijkheden uitbreiden. Meer hybride gaan werken, met podcasts en streaming. Debatten organiseren, de maandelijkse talkshow natuurlijk, reportages en documentaires. Er zijn plannen voor de productie van een buurtsoap met bewoners. De documentaires blijven. Met die documentaires willen ze mensen uit de buurt de kans geven zich uit te spreken over bepaalde onderwerpen die de wijk aangaan, bepaalde issues aankaarten. Zo heeft René een documentaire over armoede gemaakt, Verhalen op Armoede, te zien op youtube IBTV Indische buurt. ‘Als je schulden hebt, ben je niet schuldig. Met die reportages willen we wel iets bereiken.’ Met Salto is overleg gaande om te komen tot een wekelijkse uitzending.

Wensen heeft René natuurlijk ook: ‘We hebben nu twee camera’s en een technicus. Meer mensen zijn welkom. We willen zichtbaarder zijn, meer erop uit in de buurt.

IB TV zendt uit op youtube en natuurlijk op IBTV en Facebook@IBTVwijk.

Wil je op 9 juli de liveopname bijwonen? Mail naar [email protected] voor een gratis VIPplek. IBTV Partybands begint stipt om 20.00 uur. The 5th is te vinden in Stay Okay aan het Timorplein.