Home Buurten Tentoonstelling Operatie Zorghart zet informele zorg in het zonnetje

Tentoonstelling Operatie Zorghart zet informele zorg in het zonnetje

0

Mantelzorgers, de buren die helpen, vrijwilligers, activisten en anderen die actief zijn in de informele zorg. Mensen die zorgen voor een ander, maar van wie we die rol niet altijd zien. Deze Zorgharten worden vanaf 7 september in het zonnetje gezet met de tentoonstelling Operatie Zorghart. Eerst op het Oranje-Vrijstaatplein voor het Stadsloket en daarna op veel andere plekken in Oost.

De tentoonstelling draait om de Zorgharten. Hun uitspraken, verhalen en foto’s geven ons een inkijkje in wat hen beweegt en hun ervaringen. Wat zij ontdekten over vertrouwen en duurzame relaties. Over rangorde en bureaucratie. Over de vanzelfsprekendheid van zorgen voor elkaar. Over hoe zij soms zowel zorg ontvangen als geven.

Van 150 van deze Zorgharten maakten fotografen Ruud Gort en Noud Verhave portretten. Ook werden zij geïnterviewd over hun rol in de informele zorg. Deze zoektocht leverde een scala aan portretten in beeld en tekst op, straks te zien in een reizende tentoonstelling.

Die verhalen variëren van positieve ervaringen tot schrijnende situaties. Van mensen die plezier beleven aan de zorgtaak tot zij die de zorg met tegenzin of zelfs aversie op zich nemen. Voor de een is het een keuze en wel of niet vanzelfsprekend om een ander te helpen. Anderen voelen zich hiertoe gedwongen, omdat ze bij weigering bijvoorbeeld financieel gekort worden. Wat hun verhaal ook is, alle Zorgharten samen zijn een onmisbare zorgkracht in Oost.

De buitenexpositie wordt feestelijk geopend op 7 september op het Oranje Vrijstaatplein voor het Stadsloket in Oostpoort. De expositie toert het hele najaar door Oost en is zowel binnen als buiten te zien. Ook zijn er tijdens de tentoonstellingen informatiebijeenkomsten over de informele zorg.

Oranje-Vrijstaatplein  7 tot 14 september
Christiaan Huygensplein  14 tot 21 september
Krugerplein  21 tot 28 september
Muziekkoepel Oosterpark  28 september tot 4 oktober
Dapperplein  4 tot 12 oktober
Oba Javaplein  12 tot 19 oktober
Winkelcentrum Brazilië  19 tot 26 oktober
Winkelcentrum IJburg  26 oktober tot 2 november
De buitenexpositie is 24 uur per dag te zien.

Check www.operatiezorghart.nl | Facebook OperatieZorghart.