In februari 2019 zijn de panden op Wibautstraat 20-22 geheel gerenoveerd. Met deze renovatie hebben de panden de oorspronkelijke naam ‘Pakhuys Miquel’ teruggekregen. Dit pakhuis werd gebouwd in 1896 op de Miquelstraat voor gas- en glasproducten.

Esmee Bakker | Knwledge Mile

In 1882 is deze straat vernoemd naar botanicus Friedrich Anton Wilhelm Miquel. Miquel werkte onder andere in het Buitengasthuis in Amsterdam en deed onderzoek naar de flora van de Nederlandse koloniën. Parallel aan de bebouwing op de Miquelstraat lag de spoorbaan van het Station Weesperpoort. Op bevel van de Duitse bezetters verloor de straat zijn naam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurde op verscheidene plekken in Amsterdam. Straatnamen werden gewijzigd die gebaseerd waren op het Nederlandse koningshuis of vernoemd waren naar Joden. Later werd de straat opgenomen in de Wibautstraat, waarvan de naam ook tijdelijk veranderd was in de Tweede Wereldoorlog. De Wibautstraat was toen drie jaar lang bekend als de Weesperpoortstraat.

Pakhuys Miquel bevat nu kantoren voor startende ondernemers, bedrijfsruimten, winkels, woningen en een garage. BIZ-deelnemers als Moonen & Partners, Orthopharma, Adcalls en Snowtime Travel zijn hier gevestigd. De geschiedenis van de panden is zo goed mogelijk behouden gebleven door het creëren van een industriële uitstraling. Zo bevatten de panden onder andere zwevende vloeren en metalen afwerkingen. Heb jij de gerenoveerde panden al gezien? De volgende keer dat je langsloopt zullen de woorden ‘Pakhuys Miquel’ je doen denken aan de interessante geschiedenis van het complex.