Home Lezen en schrijven Tien jaar Java Bookshop: drie vertrouwde gezichten met veel kennis van zaken

Tien jaar Java Bookshop: drie vertrouwde gezichten met veel kennis van zaken

1
Foto Ineke Oostveen

Java Bookshop viert deze maand haar tienjarig jubileum. De eigenaars Sanne Fase, Sharon Perlee en Lisa Fase nodigen daarom zaterdag 7 maart, de eerste dag van de Boekenweek, klanten en buurtbewoners uit om dit samen te vieren met taart.

Anne-Mariken Raukema | Foto’s Ineke Oostveen en Sam Schuman

In maart 2010 openden Sharon Perlee en Sanne Fase de boekwinkel in de Javastraat. Velen verklaarden hen voor gek. Wie begint nou daar, in de rommelige Indische Buurt zo’n winkel? Perlee licht het toe: ‘We wilden samen graag een boekhandel beginnen. Bij het Ondernemershuis hebben we cursussen gevolgd en zij wezen ons op de Indische Buurt. Dat was de enige buurt van Amsterdam waar nog geen boekhandel was. We bezochten bewonersavonden en het Ondernemershuis bracht ons in contact met de winkelstraatmanager en de Alliantie.’ Uit buurtcijfers bleek ook dat deze omgeving zou worden opgeknapt en bovendien kinderrijk was. Dat de populariteit van de wijk steeg, heeft ook goed gewerkt voor de winkel.

Succes
Tien jaar later is de boekhandel een begrip in de buurt en daar buiten. Java Bookshop bepaalt elke week mede de Boeken Top 10 van NRC/Handelsblad. Het geheim van hun succes schrijven ze toe aan het feit dat zij zelf fanatieke lezers zijn, vertrouwde gezichten zijn in de winkel met veel kennis van zaken. ‘We kennen intussen de smaak van de vaste klanten en we kunnen goed luisteren en zo de behoefte van bezoekers achterhalen’, aldus Perlee.

Leesplezier
Vijf jaar na de oprichting sloot Lisa Fase zich aan, zij was tot dan leerkracht op een basisschool. Dit betekende een boost voor de kinderboeken. De kinderboekencollectie van de Java Bookshop is nu de grootste van Amsterdam. Fase vindt leesbevordering heel belangrijk. ‘Kinderen moeten leren plezier te beleven aan boeken.’ Daarom  bezoekt ze regelmatig basisscholen in de buurt. Perlee: ‘Young adult is een wat lastige doelgroep, maar dat geldt overal.’

Schrijversbezoek
Ter gelegenheid van het jubileum komt op vrijdagavond 13 maart om 20.00 uur de Vlaams-Marokkaanse schrijver Ish Ait Hamou naar Java Bookshop. Zijn laatste roman Het moois dat we delen uit 2019 werd niet alleen in Nederland heel goed ontvangen, het werd vrijwel unaniem gewaardeerd door de leesclub van Java Bookshop. Het is een actueel boek waarin de dialoog centraal staat. ‘Het speelt in Brussel, maar de Indische Buurt had ook het decor kunnen zijn’, aldus Perlee. De toegang is vrij, maar wel graag aanmelden via [email protected].

Check www.javabookshop.nl

1 REACTIE