Home Overzicht Tigers: Drie versnellingen, acht punten!

Tigers: Drie versnellingen, acht punten!

0

De Tigers schaatsten 2020 in met een thuiswedstrijd tegen GIJS. De vorige ontmoeting in Groningen was een spannende strijd die eindigde met 3-5. Net als afgelopen jaar kwam het publiek massaal naar de Jaap Edenhal.

Lewis Daniels

IJshockey

Amsterdam Tigers vs
GIJS Groningen
8-1

Het team van GIJS, begin dit jaar nog favoriet voor het kampioenschap, heeft er al een lange reis op zitten als ze het Amsterdamse ijs opgaan. De Tigers besparen ze extra kilometers door de Groningers in hun thuisvak te houden. De hierdoor beperkte speelruimte belemmert ze de puck rond te spelen en ruimte te vinden voor een geslaagde aanval. De Groningse goalie Tom Korte is door de jaren heen wel wat gewend voor zijn doel en weet zijn afweergeschut te hanteren.

GIJS ontsnapt uit het thuisvak nadat James Mercer twee minuten op de Amsterdamse strafbank zit voor Crosschecking. Alexander Zimbelmann breekt de wedstrijd open door razendsnel toe te slaan voor Groningen, 0-1. De strafbank van GIJS raakt vaker bezet, kort voor rust spelen de Tigers met twee man meer. Tobias Kathan krijgt assists van Billy Grapperhaus en Rocco van Hoorn en scoort met een prachtig lang schot het eerste punt voor Amsterdam, 1-1. Niet de gewenste, maar zeker geen slechte stand om de rust mee in te gaan tegen de sterke nummer drie uit het Noorden.

De tweede versnelling
Amsterdam schakelt op en geeft zichzelf meer ruimte op het veld. De puck gaat sneller rond en dat keert zich na zeven minuten al uit met een opnieuw door Kathan gemaakt goal, 2-1. John Versteeg en wederom Rocco van Hoorn geven de assists. Versteeg vindt vijf minuten later op sublieme wijze alleen de weg naar de Groningse goal, 3-1. In de zestiende minuut komt Michael Mackie-Kwist met een soortgelijke aanval, maar de puck mist het net. Een minuut later doet Mick Vastenhouw een poging die het scorebord niet haalt. Raak of niet, de vrees dat Amsterdam het zwaar zou krijgen door niet scherp te zijn blijkt ongegrond.

De derde versnelling
De Tigers hebben de zaken goed op orde en strijken de plooi in de eerste twee periodes – domineren maar te weinig scoren – glad. Te beginnen met man of the match Luca van der Genugten, die met assists van Donny Pohlman en James Mercer tijdens een powerplay de voorsprong vergroot, 4-1. Oudste lid van het team en sniper John Versteeg benut de volgende powerplay, 5-1. Jongstgediende Billy Grapperhaus gaf aan en blijft de oude garde van dienst door de puck naar Ivan Muso te spelen, 6-1. Inmiddels zindert het in de bomvolle Jaap Edenhal. Groninger Jasper Huizinga is minder enthousiast over de gang van zaken en raakt in de clinch met de scheidsrechter. Hij moet het veld af wegens Abuse of Officials.

De volgende powerplay voor Amsterdam resulteert in het zevende punt voor de Tigers. Donny Pohlman verzilvert de assists van James Mercer en Luca van der Genugten. Mick Vastenhouw en Nijs Hille geven in de laatste minuut de laatste voorzetten van de avond, waar Van der Genugten de laatste goal mee maakt, 8-1. Een prachtig begin van 2020, zeker na het goede nieuws dat de Eindhoven Kemphanen – de nummer één van de andere poule – op de valreep van 2019 voor het eerst dit seizoen verloor. Hijs Hokij Den Haag, dat met 3-0 en 4-8 werd verslagen door Amsterdam, stuurde de Kemphanen met 7-2 verlies naar huis. Gelukkig nieuwjaar!

De Tigers spelen zaterdag 11 januari tegen de UNIS Flyers in Heerenveen. Zondag 19 januari openen ze om 18.00 uur de deuren voor de Tilburg Trappers.

Check amsterdamtigers.com