Home Overzicht Tigers in eredivisie ijshockey nader verklaard

Tigers in eredivisie ijshockey nader verklaard

0

De Amsterdam Tigers hebben met de winst op Hijs Hokij Den Haag de voorrondes van de competitie ongeslagen en als nummer één afgesloten. Het team speelt daarom verder in de Eredivisie. Een blik op de tegenstanders die zij tot de playoffs in maart treffen. Drie noordelijke teams die ook de eredivisie haalden, werden al bestreden. Daar komen nu vier zuidelijke teams bij.

Steve King | Foto’s Yolanda Simarro

Het jonge team van de Tilburg Trappers, nummer één van de divisie Zuid, huisvest een groot aantal jonge talenten die worden klaargestoomd voor de hoofdmacht van de Brabanders, dat op het derde niveau in de Duitse Oberliga speelt. Meerdere Trappers hebben daar hun opwachting al gemaakt. Met overwinningen op de naaste concurrenten in de eerste divisie is de verwachting dat dit team hoge ogen gooit in de eredivisie. Opvallende Trappers zijn Diego Kleijssen, Marvin Timmer en Niels Lemans. De Tigers hebben voldoende kwaliteit in huis om weerstand te bieden tegen Tilburg. Hun ruime ervaring kan net de doorslag geven in wedstrijden.

De Orange Gas Capitals uit Leeuwarden eindigden in de voorrondes verrassend op de tweede plaats. Vooral in thuiswedstrijden blijkt het team een stugge tegenstander. De kracht ligt met name voorin. Enkele ervaren spelers kunnen met individuele acties wedstrijden beslissen. Opvallende Capitals zijn Marco Postma, Tony Demelinne en de Tsjech David Bartos. De Tigers versloegen de Capitals eerder dit seizoen in Leeuwarden met 1-6. Hun kansen liggen bij de achterhoede van de Capitals. Als de Tigers hun aanvallers beteugelen, vallen de goals vanzelf.

De Yeti’s uit Breda stonden lang op de eerste plek in de Zuid-divisie en verspeelden die op de laatste dag van de voorrondes tijdens een duel met Tilburg. Het team kan buigen op ervaren spelers, enkelen van hen kwamen voor de Tilburg Trappers uit in de Oberliga. Opvallende Yeti’s zijn Björn Willemse, Roderick van den Hout en Sander Horvers. De selectie van de geslepen Brabantse ploeg is niet groot waardoor blessures en schorsingen problemen kunnen opleveren, maar het team heeft de nodige fysiek sterke spelers aangetrokken. Amsterdam zal scherp moeten zijn in de duels met de sneeuwmannen, die een potentiële bananenschil kunnen zijn voor de Tigers.

Voorafgaand aan het seizoen werd Gijs, derde in de Noord-divisie, gezien als mogelijke titelkandidaat. Tijdens de voorrondes ontstonden echter strubbelingen binnen de selectie. Enkele spelers hielden het voor gezien en onlangs vertrok ook sterkhouder Frankie Hart. Desondanks staat er nog altijd een gedegen team op het ijs dat lastig is om te bestrijden, zeker als de rust is wedergekeerd binnen hun selectie. Opvallende spelers zijn Björn de Haan en de Litouwers Vainius Jankauskas en Thomas Krukovski. Duels met Gijs Hepro Groningen zijn in de regel niet makkelijk. Het team heeft spelers die elke verslapping van de tegenstander afstraffen. De wedstrijd tegen de Tigers in Amsterdam eindigde met 6-4. Alle reden voor Amsterdam om de focus te houden.

Eindhoven, als derde geëindigd in de voorrondes, verzekerde zich afgelopen weekeinde pas van een plek in de eredivisie door Nijmegen te verslaan. Vrijwel niemand had dit voorafgaand aan het seizoen verwacht. Sterker, de Kemphanen waren dé grote titelfavoriet. Er waren goede aankopen gedaan om de zwaktes in het team te verhelpen. Door blessures en schorsingen heeft de ploeg nog niet op volle oorlogssterkte kunnen spelen. De Slowaakse sterspeler Ratislav Veres is ook de eerste weken van de eredivisie nog absent. Andere opvallende Kemphanen zijn Deniz Mollen en Mike Verschuren. Zodra iedereen beschikbaar is bij Eindhoven, is het de verwachting dat zij net als in het seizoen 2019/2020 de grootste concurrent voor de Tigers zijn. Het kunnen mooie ontmoetingen worden, Amsterdam heeft nog een appeltje te schillen met de Brabanders na de afgebroken finale in 2020 waarbij de Tigers op matchpoint stonden.

De kern van het Haagse Hijs Hokij, vierde op de lijst van de Noord-divisie, bestaat uit jonge spelers die regelmatig meedoen in het Bene-league team van de club. Gedurende het seizoen sloten enkele routiniers zich aan bij de ploeg. Met hun ervaring helpen ze de jonkies verder. Opvallende spelers zijn Marco Bommezijn, Dani van Schilt en Jan-Jaap Natte. Amsterdam tegen Den Haag is altijd pikant. Tijdens de wedstrijd in Amsterdam die met 7-4 werd beslist door de Tigers waren weer de nodige irritaties over en weer. Zaak voor de Tigers om het hoofd koel te houden. Ze moeten bedacht zijn op de snelle uitvallen van de Hagenezen.

De Dordrecht Lions, nummer vier in de zuid divisie, is het laatste team dat zich kwalificeerde voor de Eredivisie. Het team boekte wisselvallige uitslagen in de voorronde van de competitie. De 3-0 winst op Tilburg was een knap resultaat. De Lions zijn dit seizoen versterkt met enkele spelers die de afgelopen jaren in Bene-league uitkwamen. Daar tegenover staat het vertrek van een aantal vaste krachten. Opvallende Lions zijn Valentijn Scheffe, Luke Zwartbol en de Bulgaar Konstantin Rangelov. Gezien de selectie en afgelopen wedstrijden zou Amsterdam deze tegenstander twee maal moeten kunnen verslaan. Grootste valkuil is onderschatting. In het seizoen 2019/2020 was Dordrecht heel verrassend het enige team dat de Tigers in de Jaap Edenhal versloeg. Dit seizoen won Amsterdam de oefenwedstrijd tegen de Lions thuis met 7-2.

Alle clubs treffen elkaar tot eind februari tweemaal, een keer thuis en een keer uit. Behalve in de periode rondom kerst en nieuwjaar is er elk weekeind een speelronde. In maart zijn de play-offs. De nummer één in de eindrangschikking speelt tegen de nummer vier. Nummer twee speelt tegen de derde op de lijst. Voor de Amsterdam Tigers begint de eredivisie op zaterdag 13 november met een uitwedstrijd in Leeuwarden. Zaterdag 20 november speelt het team thuis tegen de Dordrecht Lions.