Home Overzicht Tigers U19 krijgen welverdiende beker

Tigers U19 krijgen welverdiende beker

0

Eind februari waren de Amsterdam Tigers van U19 al verzekerd van het kampioenschap. Na de wedstrijd tegen het nationale vrouwenteam zouden ze de beker in ontvangst nemen. De coronacrisis gooide roet in het eten. Het was wachten op het moment dat grote gezelschappen weer zijn toegestaan.

IJshockey | Lewis Daniels

Afgelopen maandag was het eindelijk zover. In het sfeervolle Italiaanse restaurant Bloem op IJburg -voor de gelegenheid in het zwart wit aangekleed- namen de Tigers hun welverdiende beker in ontvangst. Coaches Hennie Jaspers, Michael Veltman en teammanager Mark van den Heuvel kijken terug op een geslaagd seizoen waarin de U-19 Tigers zich onder hun leiding in een razend tempo ontwikkelden.

‘Het was mijn eerste jaar met U19’, vertelt Hennie Jaspers. ‘In het begin moest ik van los zand een team maken. Ik kende de spelers, hun karakters en achtergronden nog niet en hun vertrouwen in mij moest groeien. Dat de samenwerking in het team ontbrak, konden de spelers niets aan doen. Het was ze nooit geleerd.’

Mark van den Heuvel was vorig jaar al teammanager van U19. ‘We zijn er dit seizoen met een vloek en een traan gekomen door de spelers te complimenteren met hun kwaliteiten en ze aan te spreken op hun fouten. Hennie heeft structuur in het team gebracht door duidelijk te zijn. Ik geniet ervan hoe ver het team daarmee is gekomen.’ Michael Veltman kent de U19-Tigers al jaren, wat het inzicht van Hennie en Mark verbreedde. ‘Ze hebben allemaal hun eigen handvatten en daar moet je op inspelen.’

Het drietal is er volgend jaar weer bij. ‘Never change a winning team’, lacht Michael. De meeste spelers keren volgend jaar ook terug, sommigen stromen door naar het eerste team. ‘We gaan het allemaal zien’, besluiten ze. ‘Elk seizoen is anders.’

Oud-olympisch speler Henk Hille, die namens de Nederlandse IJshockeybond de beker en medailles overhandigt, heeft een leuk systeem bedacht om aan de anderhalve meter afstand te voldoen. De medailles hangen aan een stick die hij naar de spelers toe steekt. Defense Malachy Conghaile maakte de goal voor het kampioenschap en krijgt daarom –in anderhalve meter stijl- de beker van Henk uitgereikt. Beiden raken de beker even met gestrekte arm aan.

Het kampioenschap van dit seizoen is een bijzonder kampioenschap. Slechts twee Nederlandse ijshockeyteams wisten dit te bereiken. Door de coronacrisis haalden alleen Amsterdam en Heerenveen een beker omdat zij voor de crisis al definitief op de eerste plaats stonden. Bij alle andere teams lag de competitie nog open.

Voor U19 begint dit najaar de strijd om kampioen te blijven. De competitie wordt uitgebreid met teams uit Alkmaar, Den Haag en Tilburg. Die laatste twee teams kunnen best een obstakel zijn. Voor nu is dat van latere zorg. Met het ontvangen van de beker gaan de Tigers als bekroonde kampioenen de zomer in. Gefeliciteerd!