Home Overzicht Tigers verkopen huid duur aan Panters

Tigers verkopen huid duur aan Panters

0

Na een aarzelend begin in Den Haag en winst op Leeuwarden spelen de Tigers hun generale repetitie tegen het BeNe League team van de Zoetermeer Panters. In een oefenwedstrijd is winnen of verliezen niet het belangrijkst. Winst van deze avond is een prachtige, gelijk opgaande partij waar alles in zit: snelheid, actie, op zijn tijd een opstootje en veel spanning. IJshockey waarbij buiten coronatijd – als de zalen vol zijn – het dak eraf gaat.

IJshockey | Lewis Daniels | Foto Arvind Henneman

De Panters komen met hun eerste team, dat in de BeNe League speelt, naar de Jaap Edenhal. Amsterdam verruilde deze competitie vorig seizoen voor de Eerste divisie. Toch is het een weerzien met oude bekenden, zoals Martijn Geerligs en Dean Versteeg, die in het seizoen 2018/2019 nog voor de Tigers streden. De Panters komen hun oude coach Ondrej Kratky tegen, maar nu als steun en toeverlaat van Amsterdam.

In de BeNe League waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Amsterdam laat zien nog steeds van hetzelfde kaliber te zijn als hun Zoetermeerse oud-concurrenten. Na tweeënhalve minuut zet de vorig seizoen uit Den Haag aangetrokken Luca van der Genugten met assists van Michael Mackie-Kwist en Kami Kortelainen de Tigers op 1-0 voorsprong. Het als een geoliede machine draaiende Amsterdamse team blijft de Panters domineren en heeft genoeg kleingeld voor de jukebox, maar de muntjes vallen steeds net naast de gleuf. De teams gaan met 1-0 de rust in.

De kans bestaat dat de Panters na de eerste onderbreking strijdbaarder terugkomen. Het team won vorige week met 1-11 in Utrecht en is wellicht daarom in slaapstand van start gegaan. Het zou zomaar waar kunnen zijn, vier minuten na de eerste onderbreking schiet Zoetermeer de gelijkmaker. Mogelijk dat de Tigers door hun 12-2 winst op Leeuwarden en eerdere voorsprong op de Panters een versnelling terugschakelden, al is dat niet aan hun spel te zien. Ze houden Zoetermeer kort en vuren onophoudelijk op de goalies post.

De strijd blijft gelijk opgaan. Zoetermeer, dat als BeNe Leagueteam erop gebrand is van een Eerste divisie-team te winnen, breekt ondanks een powerplay voor de Tigers in de vierendertigste minuut door de verdediging van de goed keepende Jamie Missler, 1-2. Wat tijdens de powerplay niet lukt, maakt Amsterdam meteen daarna goed. Ivan Muso en John Versteeg spelen de puck naar Michael Mackie-Kwist, die de orde in het Panterdoel verstoort, 2-2. Beide ploegen gaan met gelijke stand de rust in.

Zoetermeer laat er geen gras over groeien. De Panters zijn nog geen halve minuut terug op het ijs als ze toeslaan. Donny Pohlman komt met hulp van James Mercer en Rocco van Hoorn met een tegenoffensief, 3-3. Even later is het weer raak voor Zoetermeer, 3-4. De Tigers incasseren de tegenslag zonder zich uit het veld te laten slaan en strijden onverminderd door. Ondanks een dubbele powerplay spelen ze de drie overgebleven Panters niet voorbij. Daar tegenover staat dat ze zelf ook alle powerplays zonder schade doorstaan.

De tijd begint te dringen. Amsterdam neemt een time-out en wisselt de goalie met een extra speler. Tijdens een zenuwslopende ontknoping met meerdere bijna-goals hijgen de Tigers de Panters tot de laatste seconden in de nek. Voor Amsterdam klinkt het eindsignaal te vroeg, voor Zoetermeer is het een bevrijding. Na een jaar afwezigheid in de BeNe-League kunnen de Tigers deze avond nog steeds goed meekomen in de hoogste competitie.

Zaterdag 10 oktober begint in Groningen het reguliere seizoen voor Amsterdam. Een week later spelen ze thuis tegen Leeuwarden.