Home Overzicht Tigers verstevigen positie op eerste plek in ijsthriller

Tigers verstevigen positie op eerste plek in ijsthriller

1

Met na dit weekend nog vier wedstrijden te gaan had koploper Amsterdam afgelopen zondag alle belang de winst op Heerenveen, dat tweede staat, te vergroten. Bij verlies zouden de Tigers in het ongunstigste geval komende weken kunnen worden ingehaald door de Flyers.  Ze wonnen, al ging dat niet van een leien dakje.

IJshockey U19 Lewis Daniels
Amsterdam Tigers vs Unis Flyers Heerenveen 6-5

Aanvankelijk trekt Amsterdam de kar in een rommelig gespeelde eerste periode. Binnen een minuut scoort Pascal Sitsen met een assist van Noah smits. Heerenveen komt ook aan de bak, maar heeft daar een dubbele powerplay voor nodig. Twee Tigers zitten op de strafbank voor Hooking en High Sticking. Tom Speel plukt daar met een voorzet van Lennart Vosmer de vruchten van, 1-1. Amsterdam overleeft de volgende powerplay. Even later wordt het team door een niet optimale verdediging toch voorbij gespeeld door Bjorn de Haan. Hij maakt voor Dave van den Bos het ijs vrij om te scoren, 1-2. De Tigers krijgen overwicht op de Flyers, die met maar twee lijnen in de Jaap Edenhal spelen. Het levert ze alleen geen gelijkstand op.

Amsterdam voert de druk op in de tweede periode. Een aanval van Mark Gasseling met assists van Zaran Zaitsoff en Gleb Lavryshko is raak, 2-2. Nog geen twee minuten verder maakt Malachy Conghaile het met een razendsnelle actie 3-2. Matthyn Oost reageert een halve minuut later voor Heerenveen, 3-3. Een wedstrijd die chaotisch begon, verandert in een thriller die het publiek in zijn greep houdt. Terwijl een Tiger voor Crosschecking op de strafbank zit, zet Billy Grapperhaus Amsterdam weer op voorsprong, 4-3. Twee goals zonder assists, waarvan een Short Handed, is zeker een prestatie. Helaas laat het ook zien dat de samenwerking minder goed verloopt dan tijdens de vorige twee wedstrijden. De kwaliteit zit ‘m vooral in soloacties.

Na de tweede onderbreking worden de Tigers opnieuw geconfronteerd met hun andere zwakke punt, de verdediging. De Flyers maken er aan het begin van de derde periode meteen gebruik van. Binnen vijftien seconden verzilvert Tom Speel de voorzet van Marc van der Veen, 4-4. Luca Van den Heuvel speelt de puck naar Nijs Hille en Amsterdam staat weer voor, 5-4. Het spel wordt harder, vooral de Amsterdamse strafbank raakt gevuld. De Flyers profiteren opnieuw van de powerplay. Met hulp van Ziggy Keukenkamp en Lennart Vosmer haalt Tom Speel een hattrick, 5-5. Het lot helpt de Tigers. Twee Flyers gaan aan de kant wegens Charging en Delaying the Game. De Tigers cirkelen rond de goal van de Flyers. Voor een uitzinnig publiek beslist Malachy Conghaile de avond met 6-5.

Amsterdam kroop door het oog van de naald. Voor de boeken maakt dat niet uit. Voor de komende wedstrijden wel. Coach Hennie Jaspers is blij met de uitslag en erkent dat het team gaandeweg beter ging spelen. Tevreden is hij nog niet. ‘De winst is een feit, maar de Tigers speelden een rommelige partij waarin niemand deed wat ie moest doen. Gebrek aan samenwerking was weer het euvel.’

Door de overwinning op Heerenveen blijft Amsterdam ook bovenaan staan als een van de vier volgende wedstrijden wordt verloren.  Als de Tigers het systeem van Jaspers en trainer Ondrej Kratky volgen is de kans op verlies klein. Dat systeem begint met samenspel.

https://www.amsteltijgers.nl/

1 REACTIE