Home Overzicht De vader is nog lang niet uit-geëmancipeerd

De vader is nog lang niet uit-geëmancipeerd

2

Negentig beschuitjes met roze muisjes smeren in een uur: geen slechte score vonden mijn drie zoons. Het gaat sneller als je het met boter besmeerde beschuitje is een bakje muisjes dipt. Mijn zoons mochten uitdelen op school omdat hun zusje Elin is geboren. Super trots zijn ze.

Mijn allereerste column op deze plek gaat dus niet over mijn week als stadsdeelvoorzitter van Oost, want ik ben momenteel even  fulltime vader van Elin, en mantelzorger van mijn vrouw die herstelt van een keizersnee.

Wat mogen we in Oost blij zijn met het Anna Paviljoen in het OLVG. Ik heb alleen maar kundige en lieve verpleegkundigen, kraamverzorgsters, gynaecologen en kinderartsen gezien. Wat wordt er hard en met liefde gewerkt in de zorg! Toen onze eerste zoon in 2011 geboren werd lag mijn vrouw op een zaal met drie andere vrouwen, en moest de vader ‘s nachts naar huis. Nu mag de vader blijven slapen in een privé-suite en kan meteen de zorg voor de baby op zich nemen. Heel goed dat het OLVG de rol van de vader zo vergroot heeft.

Toch vind ik dat de rol van de vader/partner nog steeds niet vanzelfsprekend genoeg is. Tot voor kort kreeg de vader/partner twee dagen betaald verlof. Nu is het iets beter geworden met een betaald verlof van een aantal uren per werkweek, en vanaf 1 juli 2020 maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof. Hier is door mijn partijgenoot Lodewijk Asscher hard voor geknokt. Maar we zijn nog ver weg van drie maanden verlof die in bijvoorbeeld Zweden heel normaal is. De vader is nog lang niet uitgeëmanicipeerd.

Stadsdeel Oost is een relatief jong stadsdeel: bijna nergens in Amsterdam worden zoveel baby’s geboren. IJburg is zelfs de jongste wijk van heel Nederland. Ik zal de komende maanden in deze column schrijven over opgroeien in Amsterdam Oost.

Moeder en dochter maken het overigens uitstekend.

2 REACTIES