Home Overzicht Tigers vs OrangeGas Capitals Leeuwarden: In volle vaart naar de generale repetitie

Tigers vs OrangeGas Capitals Leeuwarden: In volle vaart naar de generale repetitie

0

De coronacrisis heeft niet alles veranderd. Het plexiglas van de boarding van de in deplorabele staat verkerende Jaap Edenhal is nog net zo versleten als daarvoor. Dat het plafond nog groener van de alg is dan vorig jaar maakt ook weinig verschil, want het grootste verschil is grotendeels afwezig: het publiek.

IJshockey | Lewis Daniels

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen de OrangeGas Capitals heeft iets onwerkelijks. De tribunes die de afgelopen jaren weer vol waren gestroomd zijn noodgedwongen leeg. Toeschouwers die vroeger dicht naast elkaar zaten, zwaaien in de verte naar elkaar. Het Lets go, Tigers klinkt ongetwijfeld in alle harten, maar niet door de hal. Gebleven zijn de muziek tijdens de onderbrekingen en de humor van speaker Sebas van Marion die met onverminderd enthousiasme de wedstrijd aan elkaar praat. Op die momenten lijkt alles op voor de crisis. De vele oranje en blauwe banken die normaliter niet zichtbaar zijn, herinneren aan de realiteit.

 Amsterdam speelt met meer man dan vorige week. Jasper Jaspers, John Versteeg en Jim Vorster zijn vanavond wel van de partij. Connor Barette, Tobias Kathan, Sam van Duin en Mick Vastenhouw keren komende weken ook terug. Julian Berteling en de vorig seizoen al weinig spelende Bryan Hoogenraad doen dit jaar niet mee. De Fin Kami Kortelainen en oud bekende Stef Overweg vervangen hen.

De berichtgeving over de opening van Amsterdam in Den Haag afgelopen week gaat ook in eigen huis op: Zoals vorig jaar vaak het geval was, zoeken de Tigers aan het begin van de wedstrijd naar een plan de campagne. Underdog Leeuwarden houdt zich goed staande en even lijkt het of de teams aan elkaar zijn gewaagd. Als John Versteeg met een assist van James Mercer het bal halverwege de vijfde minuut opent, zetten de Capitals de stand binnen een minuut gelijk, 1-1.

De resterende vijftien minuten verlopen rommelig, beide ploegen boksen tegen elkaar op, tasten af. Al is het een vriendschappelijke wedstrijd, er is Leeuwarden na februari dit jaar vast veel aan gelegen niet voor een derde keer met elf tegen nul punten van de Tigers te verliezen. Daarbij zet OrangeGas in op hun nieuwe, uit Heerenveen aangetrokken troef Tony Demelinne, die het de Tigers vorig jaar op momenten knap lastig maakte. Kami Kortelainen vindt tijdens zijn tweede wedstrijd voor de Tigers een paar seconden voor rust een gat in de verdediging, zodat Michael Mackie-Kwist het 2-1 kan maken.

In de tweede periode wordt snel duidelijk hoe de kaarten zijn geschud. De Tigers zijn – met of zonder veel publiek – weer vertrouwd op eigen ijs en met elkaar. Calvin Pohlman, Billy Grapperhaus en opnieuw Kami Kortelainen leggen het verkeer uit Leeuwarden plat om Versteeg en Mackie-Kwist opnieuw te laten scoren, 4-1. De Tigers blijven hun doelsaldo opwaarderen. Kortelainen, Mercer en Calvin Pohlman knijpen het gas van OrangeGas af om de baan vrij te maken, de goals komen van Donny Pohlman, Kami Kortelainen en James Mercer. John Versteeg, die onlangs zijn 49e verjaardag vierde, haalt terloops een hattrick, 8-1. Bij kans ziet Tony Demelinne gelegenheid zijn team anderhalve minuut voor de rust aan de tweede goal te helpen, 8-2.

De Tigers houden de laatste twintig minuten de teugels stevig in handen. OrangeGas’ tweede wissel van goalie doet de trend niet dalen. Stef Overweg neemt de puck van James Mercer aan en het staat 9-2. Calvin Pohlman, die normaal dicht bij het doelgebied van de tegenstander rondcirkelt, speelt deze avond meer een rol op de achtergrond. Hij regisseert. Samen met John Versteeg maakt hij de weg vrij voor Billy Grapperhaus, de jongste Tiger uit het team. 10-2. Lance van Duin schiet het door Leeuwarden zo gevreesde elfde punt als Kalle Pirinen hem een voorzet geeft. Donny Pohlman sluit kort daarop af, 12-2. Een eindstand waarover de Tigers zich geen zorgen hoeven te maken als ze op zeventien oktober hun eerste wedstrijd van het reguliere seizoen  weer tegen de OrangeGas Capitals spelen. Ondanks dat Tony Demelinne hun team heeft versterkt, heeft Leeuwarden voorlopig nog een lange weg te gaan.

Volgende week zaterdag spelen de Tigers thuis hun derde en laatste oefenwedstrijd tegen de Zoetermeer Panters. Door de coronacrisis is de toegang tot nader order beperkt. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar bij Ticketpoint.nl.