Home Overzicht Tigers willen met Nederlands paralympisch team naar Italië

Tigers willen met Nederlands paralympisch team naar Italië

0

Jorg Landheer kijkt terug op een mooi seizoen met gezelligheid, vrolijkheid, doorzettingsvermogen en lef. Het Amsterdamse sledgehockeyteam speelde weliswaar geen wedstrijden, de aan Dordrecht uitgeleende spelers droegen bij aan de overwinning op de Antwerp Phantoms. Met de zomer in zicht is het tijd om naar de toekomst van het Nederlands sledgehockey te kijken. 

Sledgehockey of Para IJshockey is een vorm van ijshockey, maar dan op een prikslee. De meeste regels in het spel komen overeen met die van ijshockey.

Landheer legt de laat hoog: over vier jaar met een Nederlands team debuteren bij de paralympische winterspelen in Italië. ‘Dat we nooit eerder meededen komt door het gebrek aan spelers. Erg jammer en eigenlijk onlogisch, want de sport is heel toegankelijk. Iedereen, al dan niet gehandicapt,  kan para-ijshockey spelen.’  Landheer hakt al langer met het bijltje. ‘Drie jaar geleden organiseerde ik een vriendschappelijke wedstrijd tussen mijn team en het toenmalig BeNe League-team van de Tigers. Om dat door te laten gaan, had ik spelers uit Dordrecht nodig.’

Jorg Landheer.

Zijn team wint de wedstrijd met 11-2. Door de coronacrisis blijft een revanchepartij uit. Inmiddels staat die gepland voor in juni, waardoor het eerste team van de Tigers nog twee maanden de tijd hebben om meer vertrouwd te raken met de sleeën.

Behalve voor het plezier en de bijzondere ervaring organiseert Landheer de wedstrijd ook om de door hem intens geliefde sport onder de aandacht te brengen. ‘Talent genoeg, maar de weg naar Italië is nog lang. Om daar te komen, moeten we nieuwe spelers aantrekken.’

Sledgehockey, ook para-ijshockey genoemd, komt oorspronkelijk uit Zweden. De eerste partijen worden op priksleeën geprikt. Acht jaar later is het een echte sport met speciale sleeën die een korte afstand tussen de ijzers hebben. In 1969 is het eerste internationale toernooi tussen Engeland, Noorwegen en Zweden. Tegenwoordig zijn er wereldkampioenschappen voor de A- en B-landen. Sledgehockey is al een demonstratiesport bij de paralympische winterspelen in 1976 en wordt pas in 1994 een paralympische wintersport.

Eind jaren ’80 zijn er plannen een Nederlandse sledgehockeyclub op te richten. Najaar 1996 beginnen de Amsterdam Huskies in de Jaap Edenhal aan hun eerste seizoen. Tilburg en Dordrecht krijgen later ook een eigen para-ijshockeyteam. Komend seizoen komt daar een Nijmegens team bij.