Eigenaar en directeur Toon Weijenborg heeft vandaag Camping Zeeburg verkocht. Na dertig jaar de camping te hebben opgebouwd, wil Weijenborg zich op andere activiteiten oriënteren. Hij wil deze unieke plek en eigenschappen behouden voor de stad. Binnen zijn familie heeft hij geen opvolger. Een stichting oprichten bood uitkomst. Daarmee blijft het open en duurzame karakter van de camping behouden en kan de camping structureel bijdragen aan goede doelen zoals kansengelijkheid en duurzaamheid.

Toon Weijenborg draagt zijn camping met een gerust hart over. ‘Er was belangstelling van grote internationaal opererende commerciële ketens, maar die hebben in Amsterdam al genoeg toeristisch aanbod in handen. De camping levert structureel geld op, ik wil dat dat doorvloeit naar goede doelen. Op deze manier wordt Camping Zeeburg een motor voor maatschappelijke ontwikkeling en kun je structureel iets toevoegen aan de stad.’

Directeur Pascal De Ghouy van Camping Zeeburg

De nieuwe directeur, Pascal de Ghouy, was ruim drie jaar algemeen bedrijfsleider van Camping Zeeburg. Daarvoor was hij als hoofd facilitaire zaken lid van het managementteam van de camping. Hij heeft het stokje overgenomen van Toon Weijenborg, nu oud-eigenaar van Camping Zeeburg.

Camping Zeeburg staat nationaal en internationaal bekend om zijn open, tolerante en sprankelende Amsterdamse sfeer en om de bijzondere combinatie van verblijven in de natuur vlak bij het centrum van de stad. De camping is in vele opzichten inclusief en legt de focus op natuurontwikkeling en klimaatbewust en sociaal ondernemen. Weijenborg wil deze unieke plek en eigenschappen behouden voor de stad. Binnen zijn familie heeft hij geen opvolger, maar een stichting oprichten bood uitkomst.

Geen winstbeluste aandeelhouders

De Stichting Beheer Camping Zeeburg heeft van Weijenborg alle aandelen van Camping Zeeburg Vastgoed BV, en daarmee ook die van Camping Zeeburg BV overgenomen. Weijenborg: ‘De stichting is nu eigenaar van de twee BV’s, en heeft doelstellingen die voorkomen dat aandeelhouders er met de winst vandoor kunnen gaan.’

Duurzaam en sociaal

Het doel van Stichting Beheer Camping Zeeburg is alle activiteiten van Camping Zeeburg te behouden en het duurzame en sociale bedrijfsprofiel met culturele activiteiten te borgen. Ook is in de statuten vastgelegd dat het eventuele winstoverschot wordt besteed aan goede doelen met specifieke doelstellingen, zoals sociaal personeelsbeleid, het bevorderen van kansengelijkheid en het ondersteunen van activiteiten die een duurzaam klimaat bevorderen.

In de loop van een halve eeuw heeft de Camping Zeeburg een turbulente ontwikkeling doorgemaakt. Het begon in zeventiger jaren toen de gemeente besloot een einde te maken aan het slapen van hippies op de Dam en in het Vondelpark. Om een alternatief te bieden opende de gemeente in 1974 de Camping Zeeburg op de plek waar nu de Piet Heijntunnel loopt. Maar de bezoekersaantallen vielen tegen. Ook moest de gemeente bezuinigen en sloot in 1983 de camping. Een jaar later werd de camping overgedragen aan de stichting Camping Zeeburg die er ervaringsplaatsen voor werklozen moest realiseren.

Maar helaas, in 1994 belandde de stichting Camping Zeeburg in de financiële problemen. Het oude bestuur vertrekt, en er komt een nieuw bestuur, met Toon Weijenborg als nieuwe beheerder/directeur. Hij maakt de camping schuldenvrij en schrijft een plan voor verhuizing naar het huidige terrein: het eiland in het IJmeer, met uitzicht over het water.

In de winter van 1996 verhuist de camping en maakt een rigoureuze doorstart. Belangrijke kenmerken: gastvrijheid, behoud van de unieke sfeer en een natuureiland op steenworp van het centrum. Het aantal gasten groeit minimaal 10 procent per jaar. De stichtingsvorm past niet meer en Weijenborg neemt in 2001 de camping over en wordt 100 procent eigenaar.

Op de speelweide van het Flevoparkbad komt er tijdelijk een tweede camping omdat de er steeds meer campinggasten komen. Maar ook omdat de realisatie van het kampereiland enorme vertraging opliep.

Uiteindelijk is het nieuwe kampereiland met een enorme vertraging van twintig jaar in 2022 opgeleverd. Hiermee kwam de totale oppervlakte van het kampeerterrein op 6 hectare en kan camping Zeeburg dagelijks 1400 gasten herbergen. Jaarlijks ontvangt camping Zeeburg ruim 80.000 gasten. Toon Weijenborg heeft de camping nu verkocht aan de Stichting Beheer Camping Zeeburg. Pascal De Ghouy is directeur. Het cirkeltje is rond: Camping Zeeburg is opnieuw een stichting.