Home Overzicht Moving Furniture Records organiseert mini-festival in Splendor

Moving Furniture Records organiseert mini-festival in Splendor

0

Al een aantal jaren volgt oost-online het platenlabel Moving Furniture Records. Een kleinschalig bedrijfje voor experimentele, elektronische muziek, gerund vanuit Oost. Op 29 maart vindt in Splendor een minifestival plaats met acts van het label. oost-online muziekmedewerker Oscar Smit sprak met labelbaas Sietse van Erve, die al 25 jaar muziek maakt onder de naam Orphax.

Oscar Smit

Sietse van Erve is de man achter Moving Furniture Records, een platenlabel gespecialiseerd in experimentele elektronische muziek. Hij doet dat allemaal vanuit zijn huis in Oost. Onlangs kregen hij en zijn vrouw een dochter. Is hun huis nu niet te klein geworden? ‘Nee hoor’, antwoordt Van Erve vrolijk. ‘Mijn dochtertje heeft een eigen kamer en ook ik heb nog steeds een apart kantoor. Wel heb ik mijn tijd anders moeten indelen. Bijvoorbeeld als mijn dochter slaapt, gaat papa direct aan het werk zoals de administratie bijhouden of pakketjes inpakken.’ Het enige waar hij minder tijd voor heeft, is zijn eigen muziek die hij maakt onder de naam Orphax.

Sietse van Erve (Orphax). Foto John Prop

Van Erve weet niet meer precies wanneer hij onder die naam muzikant is geworden. Hij denkt dat hij ergens in 1999 die naam bedacht heeft. Dat betekent dat hij dit jaar 25 jaar als Orphax bekend staat. Door de komst van zijn dochter kan hij minder tijd besteden om in de studio te zitten. Zijn laatste studioplaat ‘Inheritance’, als duo met zijn broer, kwam vorig jaar uit maar was al veel eerder opgenomen. Wel kwamen er het laatste jaar een paar live concerten van Orphax uit.

Moving Furniture brengt zijn muziek uit op vinyl en cd. Tot voor kort kwamen er ook cassettes uit. Onlangs is Sietse van Erve er achter gekomen dat de cassette best een vervuilend medium is. Er komt heel wat CO2 vrij bij de fabricage. ‘Tegenwoordig is de cassette een leuk hebbedingetje. Men vindt het leuk om er naar te kijken, maar heel weinig mensen spelen hem ook daadwerkelijk af. Hij is bovendien slecht voor het milieu. Ik vlieg niet, eet geen vlees en probeer de stookkosten laag te houden, allemaal voor een schoner milieu. Dan moet ik ook consequent zijn en stoppen met het laten fabriceren van cassettes.’ Die bandjes werden uitgebracht door zijn andere label, Eliane Tapes. Een label speciaal in het leven geroepen als ode aan de Franse componist en elektronische muzikant Eliane Radigue. De aan haar opgedragen muziek zal vanaf dit jaar voortaan te beluisteren zijn op cd.

Dankzij zijn dochtertje geeft Moving Furniture nu ook een sweater uit. ‘Ik had voor de lol voor mijn dochtert een truitje met ons logo laten maken. Daar kwamen leuke reacties op toen ik een foto plaatste op de sociale media. Nu heb ik ook een grote maat laten maken voor de liefhebber.’

Op vrijdag 29 maart vindt in muziekcentrum Splendor het derde Moving Furniture festival plaats. Er zullen zes acts optreden verdeeld over twee zalen. ‘De organisatie hiervan het ik dit keer uit handen gegeven aan Coen Oscar Polack. Hij bracht vorig jaar zijn lp ‘A Concrete Pasture’ uit en wilde die graag nog eens presenteren. Hij heeft daarbij een aantal andere experimentele muzikanten uitgenodigd die ook verbonden zijn aan Moving Furniture, zoals Jos Smolders of Fani Konstantinidou. Enige niet-label act is het noise-duo Glice, waarmee Coen Oscar Polack regelmatig samenwerkt. Orphax zal hier ook acte de presence geven. 7 April speelt hij bovendien op het gerenommeerde Rewire festival in Den Haag.

Check splendoramsterdam.com | movingfurniturerecords.com