Home Kunst Financiële steun voor Tot Zover, museum over de dood

Financiële steun voor Tot Zover, museum over de dood

0

Een uitgelaten sfeer bij Tot Zover op begraafplaats De Nieuwe Ooster! Het kleine museum over de dood ontvangt tot en met 2024 jaarlijks 135.000 euro subsidie uit het Amsterdamse Kunstenplan. Het geld is bestemd voor artistieke activiteiten, het aantrekken van meer bezoekers en verdere aandacht voor diversiteit en inclusie. Dat is in deze onzekere tijden een belangrijke steun in de rug.

In het subsidiebesluit wordt het museum geloofd, omdat deze de zwaarte van de thematiek draaglijk weet te houden door dit te verbinden aan het leven en de liefde. De beoordelingscommissie vindt dat het museum er steeds opnieuw in slaagt ‘om de dood te belichten op een manier die ontroert, relativeert, confronteert en aan het denken zet.’

Ambitieuze plannen
De commissie roemt ook de structurele aandacht voor culturele diversiteit van het museum. Zo werkt het museum samen met gastcurator Richard Kofi aan een innovatieve tentoonstelling over de huidige Afro-Surinaamse verhouding tot de dood. Daarnaast werkt het museum hard aan het verder online openbaar brengen van haar collectie, ook in het Engels. De ontwikkeling als kenniscentrum zet zich bovendien voort, met lezingen, workshops, symposia en andere events.

Belang voor de stad
De commissie is ook positief over de verbinding van het museum met de stad. Tot Zover geeft reuring aan het wat stillere deel van Amsterdam-Oost en biedt culturele diepgang aan bezoekers van begraafplaats De Nieuwe Ooster. Directeur Guus Sluiter is opgelucht door de voorzetting van de gemeentelijke subsidie: ‘Dit is altijd een waanzinnig spannend moment. Fijn dat er ruimte is voor plekken zoals wij die een moeilijk bespreekbaar onderwerp creatief aanvliegen. Bezoek aan Tot Zover heeft een hoge impact op bezoekers, ook dat wordt gewaardeerd.’ Toch heeft Sluiter een dubbel gevoel. ‘Je ziet dat te weinig budget is voor cultuur, waardoor geweldige instellingen nu zonder subsidie zitten. Wij voelen erg met hun mee.’

Nu te zien in Museum Tot Zover
Naast de vaste presentatie is nu de expositie Eat Love Die te bezichtigen op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Deze ontroerende tentoonstelling door Roos van Geffen over vergankelijkheid, sensualiteit & de dood is ook online te bekijken: op de website van Tot Zover staat een gratis virtual tour waarin je over de begraafplaats en door het museum wandelt.

ChecK www.totzover.nl