Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week : ‘Mijn Konijn van Vaderskant’ van Etgar Keret

Boekenkeus van deze week : ‘Mijn Konijn van Vaderskant’ van Etgar Keret

0

32 Waar de kortgeleden overleden Maarten Biesheuvel als meester van het korte verhaal in Nederland wordt geroemd, zo is Etgar Keret zijn evenknie in Israël. En ook internationaal wordt hij erkend als een fenomeen in dit genre. Met volstrekt originele verhalen, beschrijft Keret in Mijn Konijn van Vaderskant zijn enigszins eenzame personages die allen op zoek zijn naar verbinding.

Zo is er het verhaal over een auteur die de dringende en wanhopige opdracht van een vriend krijgt of hij een verhaal kan schrijven die vrouwen bij hem in bed doen belanden. Of de onmogelijke situatie, waarbij vader en zoon een man zien die van het dak wil springen. De vader wil hem behoeden, terwijl het kind hem aanmoedigt, omdat hij nooit eerder een superheld heeft zien vliegen. En dan Tsvi, die zich bij de aartsengel Rafaël moet verantwoorden voor zijn geringe vrolijkheid en sereniteit in de hemel. Waarom kan hij niet wat dankbaarder zijn voor zijn gunstige lot in het paradijs?

Allen prachtige uitgangspunten die je onmiddellijk Kerets fantasiewereld inzuigen. De verhalen zijn vaak tragisch, absurd, maar vooral grappig en brengen alle ook mededogen met zich mee. Voor Keret is het maken van zijn surrealistische verhalen van levensbelang en volledig geïntegreerd in zijn bestaan.

De vermenging van waargebeurde ervaringen met fictie is een manier van leven geworden. Dit noemt hij in de prachtige, bekroonde Nederlandse NTR-documentaire Etgar Keret – Based on a True Story: de creatieve leugen. Eerst lezen, dan kijken. Of andersom.

_____

Mijn Konijn van Vaderskant is geschreven door Edgar Keret,
Uit het Hebreeuws vertaald door Ruben Verhasselt
Verschenen bij Podium uitgeverij
Tebbe Plochg is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303