Home Overzicht Transformatie telefooncentrale aanstaande, historie blijft behouden

Transformatie telefooncentrale aanstaande, historie blijft behouden

0

De transformatie van het KPN-gebouw aan de rand van Park Frankendael, op de hoek van de Kamerlingh Onneslaan en de Middenweg, is aanstaande. De gemeente heeft een omgevingsvergunning verleend voor het vergroten en transformeren van het gebouw tot woningen en kantoren. Er zijn verder geen bezwaren ingediend tegen de vergunningverlening en de vergunning is inmiddels definitief.

Pieter Poelman | Foto’s Sam Schuman

Het gebouw wordt voorzien van een extra bouwlaag en daardoor twee extra verdiepingen krijgen. De hoogte komt daarmee uit op zestien meter. Uiteindelijk worden er 33 huurappartementen gerealiseerd, waaronder vijf sociale huurwoningen. De zes middeldure woningen worden verhuurd aan leraren of politiemensen die in de stad werkzaam zijn. Enkele appartementen krijgen beschikking over een dakterras. Verder worden er in de plint van het gebouw atelierruimten en commerciële ruimten ontwikkeld. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit had al haar waardering uitgesproken voor het ontwerp en de beoogde restauratieve aanpak van de onderbouw die zich kenmerkt door een sobere Amsterdamse School stijl.

Nadat deze zomer ook al de tegenoverliggende woningen op de Kamerlingh Onneslaan zijn voorzien van een opbouw zal het aanzicht van de straat weer wat meer veranderen voor extra woonruimte.

Al bij het op 3 april 2012 gewijzigde bestemmingsplan van Park Frankendael werd rekening gehouden met de wijziging van het KPN-gebouw. In de destijds opgestelde planbeschrijving was echter opgenomen dat de huidige situatie van het gebouw wordt vastgelegd. De gemeente had toen voor ogen dat uitbreidingen uitdrukkelijk niet waren toegestaan. Mede op basis van de ruimtelijke onderbouwing van de ontwikkelaar heeft de gemeente nu de bouwvergunning verleend.

De Vereniging Vrienden van Frankendael had in een eerder stadium haar zorgen geuit over wat voor effect de extra bouwlaag zal hebben op de zichtlijnen vanuit het park. Toch hebben De Vrienden geen juridische handvatten kunnen vinden om haar zorgen formeel in bezwaar te brengen. Desgevraagd heeft ontwikkelaar AHAM Vastgoed laten weten in vergaande onderhandeling te zijn met een aannemer. Als alles volgens plan verloopt start begin 2023 de start bouw. De totale realisatie zal ongeveer vijftien maanden in beslag nemen. Eventuele geïnteresseerden voor de huurappartementen in de vrije sector kunnen zich bij de ontwikkelaar melden.