Home Gezin Trix Grooff pleit voor pilot inclusief onderwijs in Oost

Trix Grooff pleit voor pilot inclusief onderwijs in Oost

0

Trix Grooff signaleert de behoefte om een basisschool te kunnen kiezen waar niemand wordt gediscrimineerd of buitengesloten. Ook wordt niet naar handicap of leerprobleem gekeken. Dat verbetert volgens haar de sociaal-emotionele ontwikkeling van elk kind en bevordert burgerschap. Als een schoolgemeenschap inclusief is, leren de leerlingen dat discrimineren niet mag.

Trix is ervaringsdeskundige. Haar dochter, Thiandi, is meervoudig lichamelijk gehandicapt. Ondanks een perfect cognitief vermogen moest ze in het buitenland naar school en universiteit. Met het project ‘Inclusief onderwijs’ streeft Trix Grooff  naar een concrete pilot voor een nieuwe basisschool in Oost. Ze heeft er al een naam voor: Ubuntu.

Meer dan tien jaar zijn stichting Inclusief Onderwijs en Trix bezig met het opzetten van de pilot. Aanleiding was Thiandi, haar meervoudig lichamelijk gehandicapte dochter. Er was geen goed en passend onderwijs voor haar, laat staan een goed contact met haar leeftijdgenoten in de buurt.

Een schoolbestuur kan besluiten een kind met een leerachterstand of mentale of fysieke uitdaging naar een speciale school te sturen. En dat dan zonder dat gecheckt wordt of de school de leerling voldoende kansen en mogelijkheden heeft gecreëerd om het kind tussen leeftijdgenoten op te laten groeien. Nederland is het enige West-Europese land waar dit zomaar is toegestaan.

Italië heeft al 60 jaar ervaring met inclusief onderwijs. Er zijn daar geen aparte scholen voor speciaal onderwijs en al helemaal geen vrijstellingen van het recht op onderwijs. Er is een goed werkend model ontwikkeld om elk kind, ook met complexe handicaps, in de reguliere klas les te geven.

Deze maand heeft de stichting via het Freedom Fighters Festival in de Meevaart aandacht voor deze situatie gevraagd. Trix en de stichting zoeken steun voor de pilotschool bij Amsterdamse bestuurders en lokale bewoners. Het was een vrolijk weekend vol informatie en creativiteit. Een paneldiscussie was onderdeel van het programma, evenals een bonte parade door de wijk met de fanfare Toeters en Bellen.