Home Overzicht Trossen los voor de Vrijheidspont op 5 mei  

Trossen los voor de Vrijheidspont op 5 mei  

0

Een Vrijheidsmaaltijd op de iconische GVB-pont bij het Centraal Station. Het Amsterdams 4 en 5 mei Comité organiseert op Bevrijdingsdag de Vrijheidspont.

De Vrijheidsmaaltijden zorgen op Bevrijdingsdag in het hele land voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel. In Amsterdam, waar de traditie van Vrijheidsmaaltijden ontstond, vinden op 5 mei meer dan honderd Vrijheidsmaaltijden plaats. Vrienden en vreemden gaan daar met elkaar in gesprek over wat vrijheid voor hen betekent. Een thema waar we niet dagelijks bij stilstaan en waar bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht voor is. De Vrijheidspont vormt het vlaggenschip van de Amsterdamse Vrijheidsmaaltijden.

Aan boord van de Vrijheidspont op 5 mei

De pont vaart vier keer een route van 45 minuten over het IJ. Gasten worden ontvangen door de immer charmante maître Sergio Vyent, bekend van First Dates, die als geen ander weet waar bijzondere ontmoetingen toe kunnen leiden. Voor wie aarzelt liggen op tafel kaarten met vragen die uitnodigen tot gesprek tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Tijdens iedere afvaart is er een muzikaal optreden, van onder meer de Amsterdam Klezmer Band, Yung Nnelg en Giobi Quendas. De pont is open voor iedereen: een deel van de kaarten wordt verkocht, een ander deel wordt aangeboden aan maatschappelijke organisaties zoals Blije Buren, Paskha.nl (Amsterdam voor Oekraïne) en Stichting SeniorenStudent.

Vrijheidssoep: een maaltijd met grote ambities

Samuel Levie, oprichter van campagnebureau Food Cabinet en initiatiefnemer van de Vrijheidssoep en de Vrijheidspont, serveert op de pont zijn bijzondere twist op de Vrijheidssoep van 2022, die is ontwikkeld door chef Nadia Zerouali. Levie: ‘In 2020 ontwikkelden we de Vrijheidssoep: een Vrijheidsmaaltijd in blik waardoor we in het coronajaar toch samen konden eten. Toen ontstond onze droom om deze maaltijd uit te laten groeien tot een concept waarbij we heel het land samen kunnen laten dineren. Ieder jaar groeit het initiatief, en het is onze ambitie dat over een aantal jaar miljoenen mensen tegelijkertijd van de Vrijheidssoep kunnen genieten. Dit jaar heeft Nadia Zerouali een fantastisch recept ontwikkeld waarmee we hopen honderdduizenden mensen te verbinden. Het is prachtig dat we deze soep dit jaar op zo’n iconische Amsterdamse locatie met elkaar kunnen delen.’

Job Cohen, voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei Comité vindt hetgeweldig om te zien dat mensen door het hele land vrijheidsmaaltijden organiseren juist nu we er iedere dag mee worden geconfronteerd dat vrijheid absoluut geen vanzelfsprekendheid is.

Kaartjes zijn te koop bij de Tolhuistuin en kosten 7,50 euro.

De Vrijheidspont vertrekt van de steiger achter Amsterdam Centraal, waar ook de NDSM-pont vertrekt. Gasten worden na afloop op dezelfde plek afgezet als waar de pont vertrokken is. De Vrijheidspont vaart in totaal vier keer en duurt 45 minuten. De tijden zijn: 17:30 -18:15, 18:45 – 19:30, 20:00 – 20:45, 21:15 – 22:00 uur.