Home Overzicht Tussenstand referendum: 59,1 % tegen plan Hoofdgroenstructuur

Tussenstand referendum: 59,1 % tegen plan Hoofdgroenstructuur

0

De tussenstand van het referendum Hoofdgroenstructuur is bekend. Aan het eind van de avond is 61 procent van de stemmen geteld. Dit is de huidige verdeling. Daaruit blijkt dat 59,1 procent heeft tegengestemd, 34,8 procent heeft voorgestemd en 6,1 procent was blanco.

De uitslag van het referendum is niet bindend maar raadgevend. Nu is de gemeenteraad aan zet. De voorlopige uitslag van het referendum is uiterlijk zaterdag bekend. Pas op vrijdag 14 juni wordt de definitieve uitslag vastgesteld.

Wethouder Reinier van Dantzig reageerde op X: ‘De voorlopige uitslag is binnen en het ziet er naar uit dat de initiatiefnemers van het referendum de meerderheid van de stemmen hebben gehaald, gefeliciteerd! Hoe we nu verder gaan is aan de gemeenteraad. Ik zal me blijven inzetten voor een groene stad en betaalbare woningen.’

De voorlopige uitslag van het referendum laat volgens de initiatiefnemers zien dat Amsterdam zijn groene hart heeft getoond en in meerderheid heeft gekozen ‘voor’ de plannen van de initiatiefnemers. ‘En dat is maar goed ook’, melden zij op de website. ‘Amsterdam is al een van de meest versteende steden van Nederland. Terwijl de coalitie van D66/GL/PvdA het in haar plannen op papier steeds heeft over het ‘rigoureus vergroenen’ van de stad, leidt het daadwerkelijke beleid nodeloos tot meer verstening. De hoeveelheid groen is de laatste tijd met 2 procent afgenomen, terwijl de bevolking met ruim 7 procent is toegenomen. Per inwoner neemt de hoeveelheid groen fors af.’

Binnenkort komt de definitieve uitslag van het referendum. Daarna gaat de gemeenteraad zich over die uitslag buigen. Hopelijk is dit referendum volgens de initiatiefnemers een duidelijk signaal van de Amsterdammers dat er ook daadwerkelijk vergroend moet worden en niet alleen in loze woorden op papier.