Home Overzicht Twee woningbouwprojecten in Oost genomineerd voor Nieuwbouwprijs

Twee woningbouwprojecten in Oost genomineerd voor Nieuwbouwprijs

0

Tien woningbouwprojecten zijn geselecteerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Twee daarvan zijn in Oost te vinden: Kavel 2 op Oostenburg en de Eenhoornblokken. Omdat de prijs 15 jaar bestaat, kun je je stem uitbrengen op één van de drie beste projecten van de afgelopen 15 jaar. Op 18 juni worden de prijzen uitgereikt.

De projecten voor de nieuwbouwprijs van dit jaar zijn opgeleverd tussen augustus 2020 en augustus 2021. De Eenhoornblokken bestaan twee bouwblokken met in totaal 149 sociale huurwoningen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Ze hebben een oppervlakte van 32 tot 80 vierkante meter. Op de daken liggen zonnepanelen en de woningen hebben geen gasaansluiting. Ze hebben grote glazen puien die uitkomen op balkons die uitkijken over de groene binnenterreinen. Ymere is de opdrachtgever, Korth Thielens Architecten de ontwerper.

Kavel 2 van Stadgenoot op Oostenburg bestaat uit 151 woningen, sociale huur en middenhuur. Het blok is opgebouwd in vijf aaneengeschakelde gebouwen rond een gezamenlijke binnentuin. Jonge architecten hebben de vijf gebouwen ontworpen. De fietsenstalling heeft een gemeenschappelijk dakterras, een wasbar en een ruilwinkel. Door de grote gevelopeningen en de vrije hoogte van 4 meter zijn de woningen flexibel in te richten, geschikt voor verschillende gebruikers.

15 jaar Nieuwbouwprijs

Drie gebouwen, die eerder de Amsterdamse Nieuwbouwprijs wonnen, staan op de shortlist voor de beste nieuwbouw van de afgelopen 15 jaar. Twee daarvan staan in Oost. Borneohof is de winnaar 2012. Het complex aan het Javaplein bestaat uit 87 koop- en huurwoningen. De Kraaipanschool won in 2014 ook de Zuiderkerkprijs, de prijs van professionals. De oude Kraaipanschool bevat woningen voor mensen met een psychiatrische aandoening. In de nieuwbouwblokken zijn vijftig seniorenwoningen gebouwd en vijf groepswoningen voor dementerende ouderen.

Stemmen kan tot 9.00 uur op 16 juni.