Home Overzicht ‘Urban Jungle’ in Javastraat wordt aangepakt

‘Urban Jungle’ in Javastraat wordt aangepakt

0

Bezoekers en bewoners vinden de Javastraat te druk en onveilig om doorheen te fietsen. Voor voetgangers is het lastig om over te steken. Volgens stadsdeelbestuurder Rick Vermin is het nu tijd om paal en perk te stellen. Het afgelopen jaar werd de verkeerssituatie onderzocht en vanaf december worden de eerste maatregelen genomen. De laad- en lostijden voor leveranciers worden ingeperkt en er gaat strenger gecontroleerd worden op stilstaan op straat, dubbel- en foutparkeren.

‘Het is zorgwekkend dat er wekelijks klachten binnen komen over de veiligheid van deze straat’, aldus Vermin. ‘Hier moet zo snel mogelijk wat aan gebeuren en daar heb ik me hard voor gemaakt. Deze eerste maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Javastraat snel weer een fijne en leefbare straat wordt voor alle bezoekers. Het effect van de maatregelen wordt in 2022 opnieuw geëvalueerd en indien nodig worden er aanvullende maatregelen genomen.’

Er is onderzoek geweest naar de klachten. Daarbij was de input van ondernemers, bewoners en bezoekers belangrijk. Daaruit blijkt dat de oorzaak van de onveiligheid onder andere voortkomt uit dubbel geparkeerde auto’s en bestelwagens die er langdurig staan om te laden en lossen.

 Beperkte laad- en lostijden en extra controles

Vanaf december kan het bevoorraden van de winkels alleen nog maar in de ochtend. Zo zijn er in de middag meer parkeerplekken beschikbaar voor de klanten. Van 07.00 tot 12.00 uur kunnen de winkeliers in de Javastraat tussen het Javaplein en de Celebesstraat hun winkel bevoorraden. De laad- en losplekken in de Celebesstraat voor de Albert Heijn kunnen van 07.00 tot 14.00 uur worden gebruikt. Buiten deze tijden zijn de laad- en losplekken betaalde parkeerplekken. Hier gaat streng op worden gecontroleerd. Net zoals op het dubbel parkeren en stilstaan buiten de parkeervakken.

Halverwege 2022 wordt er opnieuw onderzoek gedaan naar het effect van de maatregelen. Blijkt uit die evaluatie dat de aanpak onvoldoende werkt, dan wordt er samen met de ondernemers en bewoners gekeken naar aanvullende maatregelen. Eenrichtingsverkeer zou een aanvullende maatregel kunnen zijn, daarom wordt er onderzocht of dit in de toekomst een mogelijkheid is en wat hiervan de effecten zijn. Meer informatie over het verkeersbesluit is vanaf volgende week te vinden op officielebekendmakingen.nl Daar kun je ook lezen hoe je bezwaar kunt maken tegen dit verkeersbesluit.