Home Overzicht In Indische Buurt: Liefde op de gevel, groen op het dak

In Indische Buurt: Liefde op de gevel, groen op het dak

0

Op een zonnige oktoberochtend worden drie woorden op een gevel van een pand in de Indische buurt geschilderd. Lobi, aşk, amor. Drie keer liefde. Woorden gekozen door bewoners van de Makassarstraat en de Javastraat. Ze komen uit het gedicht van Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia dat hij speciaal voor deze buurt heeft geschreven.

Maar niet alleen op de gevel is iets bijzonders gebeurd, ook op het dak van het pand. Daar bloeit namelijk sinds kort een innovatief, groen en waterbergend dak.

Een ‘blauw-groen dak’ heet zo’n dak. Het is een interessante aanwinst voor de stad. De groene beplanting op het dak geeft een boost aan de biodiversiteit, isoleert extra en koelt de omgeving bij zomerse hitte. Het waterbergende vermogen van het dak maakt dat het bij hevige regenval wateroverlast tegengaat, door een bepaalde hoeveelheid regenwater vast te houden. In vier verschillende buurten in Amsterdam worden deze daken aangelegd.

De aanleg van deze innovatieve daken is onderdeel van een project genaamd Resilio. Dit project is een samenwerking tussen onder andere Waternet, de gemeente en de woningcorporaties de Key, Stadgenoot en de Alliantie. Deze partijen hebben als doel het aanleggen van 10.000m2 blauw-groene daken in Amsterdam. Dat doen ze met steun van een Europees fonds. En met liefde voor de stad en haar bewoners.

Speciaal gedicht

In de Indische buurt is het dak nu af. En dat werd gevierd. Woningcorporatie de Alliantie nodigde haar bewoners uit om een kijkje te nemen op het dak, dat normaal gesproken niet toegankelijk is. Stadsdichter Gershwin Bonevacia kwam het gedicht voordragen dat hij speciaal voor de buurt heeft geschreven. Het gedicht hangt aan een van de muren van het pand. En drie woorden kleuren nu de gevel. Het gedicht is vormgegeven en geschilderd door Signpainters and Co.