Home Overzicht UvA is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op internationale ranglijst

UvA is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op internationale ranglijst

0

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op de internationale ranglijst. De UvA staat dit jaar op plaats 55 van de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking. De UvA schommelt al jaren tussen plek 50 en plek 65 en is vergeleken met vorig jaar zes plaatsen geklommen.

De UvA scoort de laatste jaren goed in rankings van het Britse onderzoeksbureau QS. Sinds 2018 beoordeelt QS de UvA als de beste in het vakgebied ‘Communication & Media Studies’, en vorig jaar stond de universiteit op plaats twee bij tandheelkunde.

De top-200 telt negen Nederlandse universiteiten op de ranglijst van in totaal 1.300 universiteiten. De meeste Nederlandse universiteiten zijn daarop dit jaar gestegen. De TU Delft, de nummer 1 van vorig jaar onder de Nederlandse universiteiten, staat op plek 57, onveranderd ten opzichte van vorig jaar. De Universiteit Utrecht maakt een sprong van elf plaatsen, van de 121ste naar de 110ste plaats. Leiden klom op de ranglijst van 128 naar 112. Wageningen daalde juist acht plaatsen: van 115 naar 123.

De QS University Ranking is voornamelijk gebaseerd op de reputatie van universiteiten. De helft van de score van een universiteit wordt bepaald door te vragen naar de reputatie van een universiteit bij andere wetenschappers (40 procent) en bij grote internationale werkgevers (10 procent).

Daarnaast is 20 procent van de score gebaseerd op het aantal studenten per wetenschappelijk medewerker en eveneens 20 procent op het aantal citaties per wetenschapper. Met name op dat laatste criterium scoort de UvA goed: slechts zestien universiteiten ter wereld scoren beter.

De academische ranglijst wordt net zoals vorig jaar aangevoerd door het Massachussetts Institute of Technology, voor de Universiteit van Oxford (tweede) en de universiteiten van Cambridge en Stanford (gedeeld derde).

UvA Science Park.