Home Overzicht Vaarverbod om kans op goed schaatsijs te bevorderen

Vaarverbod om kans op goed schaatsijs te bevorderen

0

De komende dagen wordt matige tot strenge vorst voorspeld. Om de kans op zo goed mogelijk schaatsijs in de stad te vergroten is op een verschillende wateren een vaarverbod van kracht. ook is vanmiddag om 16.00 uur een aantal sluizen gesloten.

Door het vaarverbod wordt voorkomen dat beginnende ijsvorming wordt beschadigd. Naast het vaarverbod is het nodig dat een aantal sluizen in de stad wordt gesloten. Waternet sluit in dat kader onder meer de Eenhoornsluis en een aantal kleinere sluizen in de stad. Nu geldt een vaarverbod in een beperkt aantal grachten. In een eventuele tweede fase, wanneer de vorst langer aanhoudt, wordt dat gebied uitgebreid.

Wethouder de Vries: ‘Er zijn maar weinig dingen leuker dan schaatsen op natuurijs. Schaatsen op de Amsterdamse grachten is ronduit bijzonder. De temperatuur kunnen we niet beïnvloeden, maar nu er een aantal dagen vorst is voorspeld kunnen we wel doen wat we kunnen om de groei van goed ijs te bevorderen. Het stilleggen van de scheepvaart op een aantal grachten is in dat kader van groot belang.’ De komende dagen zal blijken of het ijs in de stad stevig genoeg wordt om erop te kunnen schaatsen.

Op het ijs gelden alle coronaregels die elders in de openbare buitenruimte ook gelden. Ga maximaal met z’n tweeën op pad, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. De mogelijkheid bestaat dat er vanuit de veiligheidsregio nog aanvullende regels komen.