Home Overzicht Valtifest: een festival als verkleedfeest

Valtifest: een festival als verkleedfeest

0

Een van de leukste en meest aparte festivals van ons land is Valtifest. De eerste aflevering vond plaats in 2008. Na een coronastop van twee jaar vindt het festival op 3 september plaats vlak naast de A10, afslag IJburg, op het terrein van Kaap Oost aan het Buiten-IJ. Oost-online medewerker Oscar Smit laat je kennismaken met de wondere wereld van een bijzonder festival.

Oscar Smit

Op zaterdag 3 september worden, tussen 13.00 en 23.00 uur, meer dan 4.000 bezoekers verwacht op de vlakte rond strandtent Kaap Oost. Gekochte kaartjes voor de aflevering van 2020 zijn nu ook geldig. Van alle bezoekers wordt geacht dat ze zich feestelijk uitdossen. Het festival heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden. Doorgaans heeft iedereen zich feestelijk gekleed, waarbij geen uitdossing te dol is.

Op het terrein staat een aantal grote en kleine tenten met namen als Meijt, Speedfreak op Kaapse Dotjes. Hierin staan de podia waar meer dan 25, vooral vaderlandse Dj’s hun set zullen afwerken. Iedere tent heeft min of meer zijn eigen muzikale genre, als techno of house. Tussen de namen staan een heleboel bekende Dj’s, als Dimitri, Remy, Isis, Joost van Bellen, Sluwe Vos of Michiel de Hey. Er zijn ook twee Engelse Dj’s: Eddie Graig en Dappz.

De Amsterdammer Rob Boskamp is een van de oudste en meest ervaren Dj’s. Hij heeft een bijzondere band met Valtifest. Het gebeuren werd ooit opgericht door Joost van Bellen met zijn bedrijf Meubelstukken. Toen dat in 2017 failliet ging, zocht Valtifest contact met Rob Boskamp met de vraag of hij wilde helpen met de programmering. Sindsdien stond hij elk jaar op de line-up. Deze keer speelt hij tussen 16.00 en 18.00 uur op Kaapse Dotjes een podium voor de meer melodieuze techno.

Naast Dj’s  is er ook een uitgebreide randprogrammering, soms in een van de tenten, maar vaak elders verspreid over het terrein. Deze acts sluiten meestal aan bij het thema van dit jaar: Holy Shit. Dat is op vele manier interpreteerbaar. Zo gaat Dixie Barbie op zoek naar de heilige keutel, is er modder worstelen, een Christmas Karaoke, zijn er theater acts en loopt er een fanfare rond. Ook Mignon er is. Zij is de WaarzegSter met WaarzegCaravan. Ze stond al een aantal keren op Valtifest. Je kunt je bij haar caravan melden en dan één op één met haar spreken.

Zo is er veel te doen op Valtifest, maar nog meer te zien. Het is één groot verkleedfeest met het publiek als belangrijkste acteur. Rob Boskamp schat dat ruim 80 procent van de bezoekers zich kleedt naar het thema.

Het wordt zaterdag mooi weer en er zijn nog kaartjes, dus wat staat je nog in de weg!

Check valtifest.nl | www.facebook.com/waarzegstermignon | www.robboskamp.nl/