Home Dwars nieuws Van Kiev naar de Middenweg

Van Kiev naar de Middenweg

0

Twee weken bivakkeerden ze in de ondergrondse parkeergarage. Toen besloot de familie met de auto van Kiev naar de Poolse grens te rijden. Daar namen ze de bus naar Warschau en toen het vliegtuig naar Amsterdam. Waarom Amsterdam? Opa is zeeman en heeft er goede herinneringen aan. ‘Ga daar heen’, had hij gezegd en kende iemand die iemand kende in Amsterdam-Oost.

Anneke Hesp

Ida was die laatste iemand en wist dat haar vriendin aan de Middenweg voorlopig op vakantie was. Oma Daryna, moeder Vladka en zoon Taras van 13 zouden daar twee maanden onder dak zijn. Al snel komt de routine. In de ochtend geeft Daryna zoomlessen Oekraïens en Russisch aan haar leerlingen die nu over heel Europa verspreid zijn. Ze vindt het belangrijk dat ze bij blijven. Taras maakt zijn huiswerk en volgt ook de zoomlessen van zijn school zodra de pc vrijkomt.

Hooligan en doerak

In de middag gaan ze op ontdekkingstocht; het Flevopark, de stad. Dan kan moeder Vladka even slapen. In de avond gaat ze naar het centraal station om landgenoten op te vangen en te verwijzen. In de nacht is het te druk in haar hoofd met haar angsten, beelden en berichten via de media.

In Ida’s netwerk zijn wel vrienden die af en toe langs gaan en helpen. De inschrijving bij de schakelklas van Montessori Lyceum Oostpoort, registratie, Rijksmuseum, tafeltennis in de Wethouder Verheij Hal, Koningsdag en de iftar van de Marokkaanse vereniging Assadaaka. De communicatie heeft wat hindernissen, dus af en toe spelletjes: Nederlands kwartetten of kaarten. Daarbij blijken we toch taal gemeen te hebben. Hooligan betekent pesten en de verliezer is een doerak.

Mannelijke chauffeurs

Dan komt de oproep van de regering in Kiev. Ambtenares Vladka moet terugkomen en weer aan de slag bij de belastingdienst. Ze was steeds optimistisch over de terugkeer: ‘In Kiev zijn ze alweer aan het bouwen aan nieuwe huizen!’ Echt waar of propaganda? Daryna is er niet gerust op en maakt zich zorgen totdat ze hoort dat Vladka veilig thuis is aangekomen. ‘De tocht van Lviv naar Kiev is altijd hectisch. Daar zitten zoveel mannen achter het stuur.’ Een verfrissend perspectief voor de oudere generatie waar nog steeds de aloude schuldvraag voor het slechts bij vrouwelijke chauffeurs wordt gelegd. Taras hoopt dat Vladka zijn mopshond even bezoekt die bij vrienden is. Daryna mist haar husky maar weet dat opa er goed voor zorgt.

Sleutel en thermostaat

Taras is nu de enige die wat Engels kent. Maar hoe communiceer je over gevoelige onderwerpen, zoals dat de deur echt altijd op slot moet of dat we de thermostaat op hoogstens 19 graden zetten in de strijd tegen het Russische gas? Een Poolse vriendin komt erbij en de sleutelkwestie wordt tactvol uitgelegd. Dat van het gas moet dan maar rusten, we zien de rekening wel tegemoet. Natuurlijk zijn het dit soort kleine dingen die lastig zijn als het contact 24 uur per dag is, maar in een leeg appartement is de irritatie minimaal.

Fietsen of zwemmen

De vrienden weten inmiddels dat ieder bezoek eten betekent, van pinda’s tot uienpannenkoeken, en houden er rekening mee. Afslaan kan niet altijd. Ook de Nederlandse kant wil attenties bewijzen die niet altijd goed aankomen. Ze kregen alle twee een fiets. Daryna heeft al dertig jaar niet op een fiets gereden en gelooft niet dat ze een fietsritje in Amsterdam zou overleven. Als de man in huis voelt Taras te veel verantwoordelijkheid om er vandoor te gaan op de fiets en zijn oma alleen te laten. Wel willen ze samen zwemmen en zoeken het Sportfondsenbad op.

De nabije toekomst is onzeker. Wanneer kunnen ze terug? Wat gebeurt er na die twee maanden? Daryna zou wel les willen gaan geven aan de Oekraïense school. Ze hopen in elk geval in de buurt te blijven tot ze terug kunnen.

Wil je ook Oekraïners steunen? Bel de Regenboog Groep 020 531 7600.