Home Overzicht Vanaf dit jaar Amsterdams afsteekverbod voor consumentenvuurwerk

Vanaf dit jaar Amsterdams afsteekverbod voor consumentenvuurwerk

0

In 2020 is besloten om voor de hele stad een afsteekverbod voor particulieren in te voeren. Deze jaarwisseling treedt het verbod voor het eerst in werking. Professionele vuurwerkshows zijn wel toegestaan. Daarnaast is er ruimte aan allerlei alternatieve manieren om de jaarwisseling te vieren.

Door landelijke wet- en regelgeving is het niet mogelijk om de verkoop van vuurwerk in de stad te verbieden. Je kunt straks dus wel vuurwerk in de stad kopen, maar u mag het niet hier afsteken. De dozen met vuurpijlen, knalpotten, rotjes, etc. blijven dus dicht. Dat lijkt een flinke uitdaging voor de liefhebbers maar ook voor de politie en handhavers.

Wel kopen, niet afsteken

De directe aanleiding voor het afsteekverbod waren de ernstige incidenten tijdens de jaarwisseling 2019-2020. Maar de jaarwisselingen daarvóór verliepen ook steeds onrustiger. Er was veel overlast en agressie op straat en er ontstonden veel vechtpartijen, brandjes en ongelukken met vuurwerk. Meer en meer Amsterdammers voelden zich onveilig. Uit onderzoek van OIS uit 2019 blijkt dat 80 procent van de Amsterdammers het belangrijk vindt dat vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling wordt teruggedrongen.

Het stedelijk afsteekverbod van vuurwerk door particulieren betekent dat je geen vuurwerk meer mag afsteken. Dit verbod geldt altijd en overal. Dus ook tijdens de jaarwisseling mag je geen vuurwerk afsteken. Kindervuurwerk, zoals fop- en schertsvuurwerk zijn knalerwten, fakkels, grondbloemen en trektouwtjes mag je wel het hele jaar kopen en afsteken.

Professionele vuurwerkshows zijn wel toegestaan. Op het Museumplein is er dit jaar ‘Amsterdam telt af naar 2023’, een feest met een spectaculaire licht- en vuurwerkshow. Er zijn plannen om een of meerdere vuurwerkshows te organiseren in de stad. Ook vuurwerkshows in opdracht van particulieren, wel uitgevoerd door professionele partijen, zijn mogelijk.