Home Kunst Verborgen kunst aan de Amstel

Verborgen kunst aan de Amstel

0
Outsider Art Galerie gaat van 1 april tot 2 mei de lente in met een expositie over verborgen talenten in het verpleeghuis. De tekeningen en videoperformances in Ieder mens is een kunstenaar  – een uitspraak van de invloedrijke Duitse kunstenaar en performer Joseph Beuys –  bewijst dat ook mensen met dementie creatief zijn.
Veel tekeningen op de expositie zijn gemaakt in Amsterdamse verpleeghuizen. Illustrator en zorgmedewerker Eva Gans begeleidt mensen met dementie in hun beeldende ontwikkeling. De kracht en boodschap in haar tekenlessen is dat elk mens een eigen handschrift heeft. Een lijn kan op een miljoen verschillende manieren worden getekend. De tekeningen, op A4-formaat, zijn te koop. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan stichting Alzheimer Nederland.

Dementees X Spoken Word

De videoperformances van Sanguilla Vabrie, Reinier van der Veer, Claartje Chajes, Rik Wolf Overtoom, Gershwin Bonevacia en Mariëm Zian zijn geïnspireerd door het taalgebruik van met mensen met dementie. Die zijn kwetsbaar. Hun stem wordt nauwelijks gehoord en hun taal, het Dementees, niet altijd herkend. Zorgorganisatie Cordaan heeft aandacht voor hun kostbare en grappige uitspraken met levenswijsheid. Het Dementees nodigt uit tot verbinding. X Spoken Word is onderdeel van de Methodiek van Verbondenheid. Neurologisch muziektherapeut Irene Kruijssen en geestelijk verzorger Eline Hoorweg ontwikkelden dit om inzicht te geven in de bijzondere belevingswereld van mensen met dementie en om een ander geluid te laten horen.

Live stream event op 29 april

Donderdag 29 april organiseert de Outsider Art Galerie een art talk live stream met de initiatiefnemers van deze tentoonstelling. Gratis aanmelden kan bij [email protected].